perjantai 2. heinäkuuta 2010

Petoeläimen näköinen eläin ei välttämättä ole petoJulma peto? Panda käy bambun kimppuun terävillä hampaillaan. Kuva: Wikipedia.Joel Kontinen


Matti Kankaanniemi perustelee Ristin Voitto-lehden Kysy Raamatusta –palstalla, että esimerkiksi Tyrannosaurus rexin on täytynyt olla petoeläin jo ennen syntiinlankeemusta. Terävät hampaat eivät kuitenkaan vielä riitä tekemään eläimestä lihansyöjää. Meidän aikanamme esimerkiksi panda käy yksinomaan bambun kimppuun terävillä raateluhampaillaan ja Madagaskarilla elävät isohampaiset makit pyydystävät metsän hedelmiä.

Jos olemme rehellisiä, meidän on myönnettävä, että emme tiedä, millainen syntiinlankeemusta edeltänyt maailma oli. Tiedämme vain sen, että Jumala piti sitä sangen hyvänä. Tuntuisi kovin oudolta, jos Aadam olisi Eedenissä nähnyt eläinten surmaavan toisiaan.

On paljon loogisempaa uskoa, että kuolema tuli maailmaan synnin seurauksena, kuten esimerkiksi Paavali opettaa (Room. 5:12), kuin väittää, että Mooses ja Paavali erehtyivät. Mooseshan sanoi, että Jumala kirosi maan syntiinlankeemuksen jälkeen.

Tyrannosauruksen teräville hampaille on parempikin selitys kuin se, minkä Kankaanniemi tarjoaa. Jumala, joka tietää kaiken, tiesi jo alusta lähtien, että ihminen lankeaisi syntiin. Hän on hyvinkin voinut ottaa tämän huomioon jo luomisessa. Mitään uudelleenluomista ei tarvita, kun muistetaan Jumalan kirous ja eläinten hämmästyttävä kyky sopeutua uusin oloihin.


Lähde:

Kankaanniemi, Matti. 2010. Mistä tulivat petoeläimet? Kysy Raamatusta. Ristin Voitto 26/2010, 12. (30. 6.)