lauantai 10. heinäkuuta 2010

Kertooko 3200 vuotta vanha pronssilaatta Tuomarien kirjan Siserasta?Pronssilaatta saattaa olla peräisin tällaisista sotavaunuista. Kuva: Paul Volz: Die biblischen Altertümer (1914).Joel Kontinen

Tuomarien kirja kertoo sotapäällikkö Siserasta, joka asui Haroset-Gojimissa ja orjuutti israelilaisia 20 vuotta. Haifan yliopiston arkeologi Oren Cohen ilmoitti hiljattain Keski-Israelista löydetystä pronssilaatasta, joka saattaa hyvinkin olla Siseran sotavaunujen sokkanauha.

Pronssilaatta löytyi alueelta, jossa Siseran arvellaan asuneen. Laatta kuvaa naishahmoa. Sotapäälliköt käyttivät vaunuissaan kuvia valloittamiensa viholliskansojen edustajista, joten löytö sopii varsin hyvin yhteen sen kanssa, mitä Vanha testamentti kertoo Siserasta.

Tutkijat eivät voi olla täysin varmoja siitä, että esine on juuri hänen vaunuistaan, mutta kyseessä on täytynyt olla suuri sotaherra.

Jälleen kerran arkeologia osoittaa, että Raamattu ei ole satukirja. Se kertoo todellisista ihmisistä, jotka elivät tiettynä aikana tietyssä paikassa.

Phys.orgin sivuilla on kuva löydöstä.

Lähde:

3,200-year-old bronze tablet identified as battle chariot linchpin. Physorg. com (1.7. 2010) http://www.physorg.com/news197198109.html