perjantai 16. heinäkuuta 2010

Tuore tutkimus: darvinistit ovat syyllistyneet maagiseen ajatteluunInnoittaako Darwin seuraajiaan suosimaan illuusioon perustuvaa maagista ajattelua? Kuva Wikipediasta.
Joel Kontinen

Evolutionistit esiintyvät kernaasti tieteen edustajina. Uusi Global Ecology and Biogeography –lehdessä julkaistu tutkimus heittää kuitenkin varsin synkän varjon tällaisen ajattelun ylle.

Tel Avivin yliopiston eläintieteilijä Shai Meiri kollegoineen kumosi yhden darvinistisen ajattelun keskeisimmistä oletuksista eli sen, että eristetyt saaret ovat evoluution erityislaboratorioita. Jo nimi Galapagos kertoo jotain tällaisesta ajattelusta.

Meirin tutkimusryhmä vertasi mantereiden ja saarten eläinten (oletettua) evoluutiota tilastollisesti. Tutkijat huomasivat, että toisin kuin mitä evoluutioajattelu on pitkään väittänyt, pienet saaret eivät saa suuria nisäkkäitä pienenemään ja pieniä suurenemaan.

Darvinistit (ja populaarimedia) ovat rummuttaneet muutamaa harvaa poikkeusta niin kovasti, että suuri yleisö on alkanut uskoa, että saarissa on magiaa, joka muuttaa eläimiä ja ihmisiä. Meiri sanoo, että saarten eläimissä ei ole mitään sen ihmeellisempää kuin mantereen eläimissäkään.

Magia on kuitenkin jossain vallan muualla. Science Dailyn raportin mukaan tohtori Meiri pitää saarihypoteesia maagisena ajatteluna, joka todellisuudessa perustuu illuusioon.


Lähde:

'Magical Thinking' About Islands an Illusion? Biologist Refutes Conventional Thinking on Evolution. ScienceDaily 8.7. 2010
http://www.sciencedaily.com/releases/2010/07/100708122615.htm