maanantai 26. heinäkuuta 2010

Simpanssi: lähellä mutta yllättävän kaukanaEvolutionisti näkee simpanssissa sukulaisen, kreationisti taas vain apinalajin. Kuva Wikipediasta.

Joel Kontinen


Turun yliopiston perinnöllisyystieteen emeritusprofessori Petter Portin puolusti taas tapansa mukaan darvinistista evoluutiota Aamulehden alakerrassa. Valitettavasti hänen tekstinsä on sekoitus faktoja ja fiktiota eli tyypillistä darvinistista tarinointia.

Vain yksi prosentti geeneistämme on pelkästään omalle lajillemme ominaisia. Voisiko enää saada parempaa vakuutta yhteenkuuluvuudestamme muun luonnon kanssa, ja tarvitaanko vielä pätevämpää todistetta evoluutioteorian puolesta?” hän kysyy.

Yhden prosentin erosta on tullut mantra, jota toistellaan aina sopivan tilaisuuden tullen, mutta se ei pidä alkuunkaan paikkaansa. Genetiikan tohtori Jeffrey Tomkins on osoittanut, että ihmisen ja simpanssin genomien vertailussa ei suinkaan verrata koko perimää, vaan osa kaikkein kriittisimmästä sekvenssistä jää sen ulkopuolelle. Lisäksi vertailu kohdistuu yksinomaan samankaltaiseen DNA-sekvenssin osaan.

Tohtori Tomkins toteaakin, että ihmisen ja simpanssin genomien 98-99 prosentin samankaltaisuus on täysin harhaanjohtava olettamus. Simpanssin genomi on 10-12 prosenttia suurempi kuin ihmisen, ja suuri osa genomeista ei vastaa lainkaan toisiaan eli niiden yhteenkuuluvuus on tasan nolla prosenttia.

Proceedings of the National Academy of Sciences julkaisi vuonna 2002 tutkimuksen, jonka mukaan ihmisen ja simpanssin arvioitu geneettinen samankaltaisuus on vain 95 prosenttia.

Mutta tutkimuksista huolimatta darvinistinen satuilu näyttää voivan hyvin, ainakin populaarilehtien sivuilla.


Lähteet:

Portin, Petter. 2010. Simpanssi ei ole meistä kaukana. Aamulehti 26.7., A2.

Tomkins, Jeffrey. 2009. Human-Chimp Similarities: Common Ancestry or Flawed Research? Acts & Facts 38:6, 12-13 (kesäkuu 2009).