lauantai 3. heinäkuuta 2010

Potkivatko mesoamerikkalaiset kimmoisaa kumipalloa jo 3000 vuotta sitten?Mayojen pyramidit kertovat korkeakulttuurista. Kuva: Sergio Blázquez, Wikipedia. Mayat osasivat ilmeisesti valmistaa myös kimmoisia kumipalloja.
Joel Kontinen

Mesoamerikkalaisten tiedetään pelanneen jalkapallon tapaista peliä jo tuhansia vuosia sitten. Uusi tutkimus kertoo yllättävän seikan heidän pelivälineestään.

Asteekit, olmeekit ja mayat saattoivat potkia kimmoisaa kumipalloa jo 3000 vuotta sitten, ainakin jos Massachusetts Institute of Technologyn tutkijoiden tulkinta pitää paikkansa. He arvelevat, että mesoamerikkalaiset osasivat sekoittaa elämänlangasta saamaansa nestettä lateksiin eli luonnonkumiin, jolloin esimerkiksi palloista tuli kestävämpiä.

Darvinistisesta evoluutiosta inspiraatiota ammentava populaarikulttuuri on uskotellut meille, että antiikin ihmiset olivat yksinkertaisia, vaikka he esimerkiksi rakennustaiteessa pystyivät miltei uskomattomiin saavutuksiin eivätkä he muillakaan elämänaloilla olleet niin kehittymättömiä kuin voisi kuvitella.

Tämä on yllättävää darvinisteille, jotka uskovat, että ihmiset ovat vähitellen kehittyneet apinamaisista esi-isistä ja asuneet sen jälkeen pitkään luolissa.

Raamattu taas kertoo, että ihminen on alusta lähtien ollut etevä ja kekseliäs. Löydöt tukevat Genesiksen kuvausta esi-isiemme kyvyistä.

National Geographicin sivuilla on kuva ikivanhasta kumipallosta.


Lähde:

Kaufman, Rachel. 2010. Aztec, Maya Were Rubber-Making Masters? National Geographic News (28.6.)