lauantai 17. heinäkuuta 2010

Ukko-Darwin oli sairas mies, osa 3.Nature pohtii, kärsikö Charles Darwin Chagasin taudista. Kuva Wikipediasta.
Joel Kontinen

Kun tieteessä ei kesähelteillä juurikaan tapahdu, lehdet voivat aina spekuloida Charles Darwinin sairauksilla. Nature esimerkiksi pohti hiljattain, olisiko evoluution isähahmo kärsinyt Chagasin taudista.

Tämä brasilialaisen lääkärin Carlos Chagasin mukaan nimettyä, Trypanosoma cruzi –loisen aiheuttamaa trooppista tautia esiintyy etenkin Etelä- ja Keski-Amerikassa. Darwin epäili, että jokin hyönteinen pisti häntä, kun hän kävi Chilessä vuonna 1835, ja sen jälkeen hän kärsi varsinkin päänsärystä, vatsavaivoista ja masennuksesta.

Tutkijat ovat ehdottaneet muitakin syitä siihen, miksi Darwin kärsi monenlaisista kivuista. Laktoosi-intoleranssin lisäksi he ovat pohtineet esimerkiksi sisäsiittoisuuden mahdollisuutta.

Me emme voi varmasti tietää, mikä Darwinia vaivasi, koska historiaa ei voi laittaa koeputkeen. Darwinin seuraajat ovat omasta mielestään kuitenkin varmoja siitä, että hän oli suurin piirtein oikeassa planeettamme elämän kehityksestä.

Darwinin oma sairaus ja hänen perhettään kohdanneet onnettomuudet vaikuttivat suuresti siihen maailmankuvaan, jota hän hahmotteli kirjoissaan Lajien synty ja The Descent of Man.

Charles Darwin ei käsittänyt sitä, että me emme enää elä alkuperäisessä hyvässä maailmassa, vaan tautien, petoeläinten ja kurjuuden keskellä.

Hän yritti selittää kaiken ilman Jumalaa, suunnittelua ja tarkoitusta. Seurauksena oli kurjuuden ylistys.


Lähteet:

Clayton, Julie. 2010. Chagas 101. Nature 465:7301, 54-55 (24.6.).

Did Darwin have Chagas disease? Nature 465:7301, 55 (24.6.).