lauantai 17. heinäkuuta 2010

Kaikki ”avioliitot” eivät ole ihmisoikeuksiaNarnia-kirjoissa Aslan on hyväntahtoinen leijona, joka ei kuitenkaan ole kesy. C. S. Lewis kuvasi Aslanilla Jeesusta, Juudan leijonaa.

Joel Kontinen

Postmodernissa yhteiskunnassa elävältä suomalaiselta pääsee helposti unohtumaan, millaisena Raamattu kuvaa Jumalan ja Hänen Poikansa Jeesuksen. Hiljattain yhteiskuntatieteilijä Mikko Väisänen esitteli Aamulehdessä näkemyksensä, jonka mukaan homoliittoja ei pitäisi vastustaa, koska ne hänen mielestään ovat ihmisoikeus.

Väisänen väittää, että kulttuurisidonnaisten arvojen tulee muuttua, kun ne ”muuttuvat ajan saatossa vastaamaan lisääntynyttä ymmärrystä ja tutkitun tiedon tasoa.”

Voimme tietenkin heittää hatusta millaisia väittämiä tahansa, varsinkin, jos kuvittelemme, että meidän oma sukupolvemme on maailmanhistorian etevin ja entisajan ihmiset olivat tietämättömiä.

Mutta entä jos muslimimaahanmuuttaja haluaa tuoda kaikki neljä vaimoaan mukanaan koto-Suomeen, pitäisikö hänellekin sallia tällainen ihmisoikeus? Islamilaisen oikeuden mukaan mies ei tee mitään väärin. Arvojen muuttaminen tuo aina ongelmia mukanaan.

Väisäsen pamflettimaista tekstiä on hyvä verrata siihen, mitä historioitsija Mark Galli kirjoitti äskettäin Christianity Today –lehden verkkoversiossa. Galli toivoi, ettei Jumala suhtautuisi niin ehdottoman kielteisesti syntiin.

Jeesus kaatoi rahanvaihtajien pöydät. Aviorikoksen tehneelle naiselle Hän sanoi: ” Mene, äläkä enää tee syntiä.”

Jeesuksen käsitys avioliitosta perustui Genesikseen, jota Hän piti historiana. Opettaessaan avioliitosta Hän sanoi: ”luomakunnan alusta Jumala ' on luonut heidät mieheksi ja naiseksi’ ”.

Uuden testamentin mukaan ihmiset ovat tasa-arvoisia (Gal. 3:28). Homoliitto ei sen mukaan silti ole ihmisoikeus vaan synti.


Lähteet:

Galli, Mark. 2010. Divine Drama Queen. Christianity Today (15.7.) http://www.christianitytoday.com/ct/2010/julyweb-only/38-41.0.html

Väisänen, Mikko 2010. Homoliitot ovat ihmisoikeus. Aamulehti 17.7., A2.