perjantai 15. heinäkuuta 2011

Nature: Tiedemiehet vastustavat kehitystäLuddiitit kävivät koneiden kimppuun 1810-luvulla. Kuva Wikipediasta.
Joel Kontinen

1810-luvulla luddiitteina tunnetut työläiset kävivät tekstiilitehtaiden koneiden kimppuun Englannissa, koska he pelkäsivät menettävänsä työnsä.

Luddiittit eivät ole vieläkään tyystin hävinneet. Professori David Edgerton kirjoitti hiljattain Naturessa, että nykyisin nimenomaan tiedemiehet vastustavat kehitystä ja uusia ajatuksia.

Edgerton sanoo, että toisen maailmansodan edellä Ison-Britannian hallituksen tiedeneuvonantajat eivät esimerkiksi ymmärtäneet uusien ilmatorjuntajärjestelmien hyötyä ja vastustivat niiden kehittämistä. Sodan aikana Churchillin miehet niin ikään vastustivat muutoksia.

Professori Edgerton myöntää, ettei kaikki luddismi välttämättä ole kehityksen este, koska skeptisyys voi myös estää ylen kalliita hankkeita.

Edgertonin näkemys luddismista sopii myös aika hyvin darvinistisesta evoluutiosta käytävään keskusteluun. Monet esimerkiksi vastustavat kaikkea, mikä viittaa suunnitteluun, vaikka viime vuosien löydöt viittaavat hyvin vahvasti siihen, että evoluutio ei alkuunkaan kykene selittämään elämän syntyä ja monimuotoisuutta.

Ideologia estää monia myöntämästä, että kaikki elävä on
suunniteltu ihmeellisesti.


Lähde:

Edgerton, David. 2011. In praise of Luddism. Nature 471 (7336): 27–29.