tiistai 5. heinäkuuta 2011

Röntgensäteet paljastavat lintufossiilien sulkien värit - ja vähän muutakinConfuciusornis sanctus oli dinosaurusten kaudella elänyt lentokykyinen lintu. Fossiilissa näkyy myös kaksi pyrstösulkaa. Kuva Wikipediasta.
Joel Kontinen

Kansainvälinen tutkijaryhmä on kehittänyt uuden menetelmän, jolla voidaan saada selville fossiloituneiden sulkien, suomusten ja ihon väri melaniinin jäänteiden perusteella.

Melaniini on pigmentti, joka antaa esimerkiksi iholle tai hiuksille niiden värin.

Nature news uutisoi äskettäin tästä Sciencen viime viikolla julkaisemasta läpimurrosta. Kalifornian Menlo Parkissa sijaitsevassa SLAC National Accelerator Laboratoryssä työskentelevät tutkijat käyttivät röntgensäteitä selvittääkseen fossiilien pehmeiden kudosten jättämiä jälkiä menetelmällä, joka ei tuhonnut fossiilia.

Tutkijat pystyivät esimerkiksi päättelemään dinosaurusten kaudella noin 120 miljoonaa vuotta sitten eläneen Confuciusornis sanctusin sulkien värit. C. sanctus oli osapuilleen variksen kokoinen, lentokykyinen lintu.

He myös vertasivat fossiileja hiljattain kuolleisiin eläimiin ja huomasivat, että fossiiloituneen kalmarin muste muistuttaa koostumukseltaan läheisesti nykykalmarin mustetta.

Tutkijat saivat siis selville, että lintu pysyy lintuna ja kalmarin muste musteena yllättävän kauan.


Lähde:

Zakaib, Gwyneth Dickey. 2011. X-rays illuminate fossil pigment. Nature news (30.6.)