lauantai 30. heinäkuuta 2011

Israelilaiset arkeologit löysivät 2000 vuotta vanhan kultatiunJerusalemin temppeli näytti tältä Jeesuksen aikana. Pienoismalli Israel Museumissa. Kuva Wikipediasta.Joel Kontinen

Israelilaiset arkeologit ovat löytäneet Jerusalemin vanhasta kaupungista pikkuruisen kultatiun. Harvinainen löytö on osapuilleen 2 000 vuotta vanha, ja se on saattanut olla juutalaisen papin viitan koriste.

Toinen Mooseksen kirja kertoo, että papin viitassa oli pieniä kultatiukuja:

Tee viitan helmuksiin sinipunaisesta, purppuraisesta ja karmiininpunaisesta villasta granaattiomenia ja kiinnitä niiden väliin kultatiukuja, niin että granaattiomenia ja kultatiukuja on vuorotellen ympäri helmaa. Aaronilla olkoon tämä viitta yllään hänen toimittaessaan virkaansa; silloin tiukujen ääni kuuluu, kun hän astuu Herran eteen pyhäkköön ja kun hän poistuu sieltä, ja niin hän ei kuole.” (2. Moos. 28:33-35).

Löydön ei pitäisi hämmästyttää meitä. Raamattu kertoo todellisesta historiasta ja todellisista tapahtumista. Arkeologiset löydöt ovat monesti osoittaneet, että sekä Uuden että Vanhan testamentin pienet yksityiskohdat pitävät paikkansa.

Lähde:

Bell from 2,000 years ago pulled from ancient sewer in Old City of Jerusalem. The Washington Post 24.7. 2011.