maanantai 25. heinäkuuta 2011

Ateistit Los Angeles Timesissa: “Jumala ei luonut ihmistä vaan ihminen loi jumalat”Ateistit viihdyttivät Los Angeles Timesin lukijoita darvinistisilla apinatarinoilla.Joel Kontinen


Saksalainen filosofi Ludwig Feuerbach (1804- 1872) sanoi uskovansa, että ihminen loi Jumalan kuvakseen. Feuerbachilla ei ollut empiiristä tukea väitteelleen, joka kumpusi ateismista.

Hiljattain J. Anderson Thomson ja Clare Aukofer laativat Los Angeles Timesiin mielipidekirjoituksen, jossa he yrittivät pukea Feuerbachin vanhan teesin tieteen kaapuun.

He sanovat, että viime aikojen tutkimukset, esimerkiksi aivokuvaukset, ovat selvittäneet uskonnon ”DNA:ta”. Heidän mukaansa ne kertovat, että ihminen loi Jumalan.

He toivovat, että tieteen ymmärtäminen johtaisi siihen, että meillä ei olisi taivasta, ei helvettiä eikä edes uskontoa.

Aivokuvaukset eivät kuitenkaan kykene antamaan vastauksia teologisiin kysymyksiin. Anderson on Richard Dawkinsin tiedesäätiön johtokunnan jäsen, mikä selvittänee, mistä kenkä puristaa. Hänen oppi-isänsä Dawkins ei ole tunnettu siitä, että hän antaisi tosiasioiden pilata hyvää teoriaa (tai edes huonoa).

Andersonin ja Aukoferin teesi perustuu ihmisen oletettuun evoluutioon. Uskontoa pidetään eloonjäämistä edistävänä seikkana, joka selitetään tyypilliseen darvinistiseen tapaan eli satuilemalla.

Jos aivotutkimus on opettanut meille mitään, niin se on osoittanut, että aivot ovat huomattavasti mutkikkaammat kuin mitä koskaan kuvittelimmekaan ja että ne on suunniteltu ällistyttävän hyvin.

Lähde:

Thomson, J. Anderson and Clare Aukofer. 2011. Science and religion: God didn't make man; man made gods. Los Angeles Times. (18.7.)