lauantai 2. heinäkuuta 2011

Huxleyn ja Wilberforcen väittely: Christianity.com toistelee vanhoja myyttejäThomas Huxley tunnetaan Darwinin bulldoggina. Kuva Wikipediasta.Joel Kontinen

Viime päivinä useat evankelisina itseään pitävät kristityt ovat varsin avoimesti tunnustautuneet teistisen evoluution kannattajiksi. Hiljattain Christianity Today epäili Genesiksen todistusta Aadamista ja Eevasta ainutlaatuisina historiallisina henkilöinä.

Nyt on vuorossa Christinity.com, joka kertoo myyttejä vuoden 1860 klassisesta väittelystä, jossa Samuel Wilberforce otti yhteen Darwinin bulldoggina tunnetun Thomas Huxleyn kanssa.

Christinity.com kuvaa erheellisesti debattia tieteen ja uskonnon väliseksi ja väittää, että Wilberforce ei tiennyt tieteestä juuri mitään.

Piispa Samuel Wilberforce, joka oli orjuuden poistamista vastaan pitkään kampanjoineen kristityn poliitikon William Wilberforcen (1759-1833) poika, tiesi Charles Darwinin teoriasta paljon enemmän kuin mitä jälkipolvet olettavat.

Viisi viikkoa ennen väittelyä piispa oli jopa kirjoittanut Lajien synnystä arvostelun Quarterly Review- lehteen. Darwin kirjoitti ystävälleen Joseph Hookerille, että Wilberforcen argumentit olivat yllättävän nerokkaita ja että piispa huomasi hänen teoriansa heikkoudet.

Hooker väitti Wilberforcen turvautuneen väittelyssä sarkasmiin tieteellisten argumenttien sijasta. Vaikka darvinistit viljelevätkin mielellään tätä myyttiä, luulisi, että Christinity.com olisi vaivautunut tarkastamaan artikkelinsa yksityiskohtien paikkansapitävyyden.

Sitä jutun kirjoittajat eivät tehneet, vaan he varoittavat meitä vastustamasta ”tiedettä", joka edelleenkin joutuu turvautumaan myytteihin pysyäkseen edes jossain määrin uskottavana.


Lähde:

Creation-Evolution Debate, Huxley vs. Wilberforce. Christianity.com. This Week in Christian History –uutiskirje 1.7.2011.