sunnuntai 10. heinäkuuta 2011

Taloustieteen nobelisti Amartya Sen: ”Maailmasta puuttuu yli sata miljoonaa naista”Vuoden 1998 taloustieteen nobelisti Amartya Sen pahoittelee naisten räikeää syrjintää, joka alkaa jo ennen syntymää. Kuva: National Institutes of Health.Joel Kontinen

Vaikka intialaissyntyinen taloustieteilijä Amartya Sen ei olekaan kristitty, hän on julkisuudessa pahoitellut naisten ja tyttöjen räikeää syrjintää. Hänen mielestään ”maailmasta puuttuu yli sata miljoonaa naista.”

Naisia ja tyttöjä on syrjitty ja kohdeltu kaltoin monissa kulttuureissa. Tieteen kehitys on paikoin jopa pahentanut tyttöjen kohtaloa, etenkin kun vanhemmat ovat turvautuneet ultraäänikuvauksiin, jotka ovat saaneet heidät abortoimaan tyttövauvoja.

Kiinassa esimerkiksi syntyy 100:aa tyttöä kohden 144 poikaa, ja Intiassa suhde on pitkälti samansuuntainen.

Paras lääke tyttöjen ahdinkoon on kristinuskon vahva vaikutus. Genesis kertoo, että ihminen on luotu Jumalan kuvaksi, ja hän on siksi arvokas. Myös Uuden testamentin mukaan naiset ovat yhtä arvokkaita kuin miehet (Gal. 3: 28).

Monet ateismiin ja polyteismiin perustuvat yhteiskunnat sen sijaan kaventavat naisten oikeuksia.

Suomessa ei valitettavasti enää osata arvostaa kristinuskon tuomia siunauksia. Monet näkevät vain organisoidun kristillisyyden puutteet ja unohtavat, millainen yhteiskuntamme voisi olla, ellei kristinusko olisi varjellut meitä räikeältä syrjinnältä.

Tyttöjä syrjitään monissa köyhissä maissa myös syntymän jälkeen. Me voimme auttaa heitä heidän ahdingossaan. Voimme esimerkiksi tukea Bangladeshin slummilapsia.
Lähteet:

Eckholm, Erik. 2002. Desire for Sons Drives Use of Prenatal Scans in China. The New York Times. (21.6).

Tuominen, Maila-Katriina. 2011. Maailmasta puuttuu yli sata miljoonaa naista. Aamulehti 10.7., A2.