tiistai 9. marraskuuta 2010

”Ihminen on luonut Jumalan” - Feuerbachin hengessä Aamulehden lukijapalstallaAugust Weger: Ludwig Feuerbach. Kuva Wikipediasta.Joel Kontinen

Saksalainen filosofi Ludwig Feuerbach (1804-1872) ei ollut kristinuskon ystävä. Hän käänsi Genesiksen asetelman päälaelleen. Hänen mukaansa Jumalaa ei ole olemassa, vaan ihminen on luonut Hänet omaksi kuvakseen.

Ei ihme, että marxilaiset miltei adoptoivat hänet. Kun Neuvostoliitto ja kommunismi olivat vielä voimissaan, itänaapurissa painettiin kilokaupalla Feuerbachin kirjoja ja hänestä tehtyjä marxilaisia tutkimuksia, jotka tuolloin olivat sikäläistä huipputiedettä.

Hiljattain nimimerkki Usko Pois myötäili Feuerbachin perusteesiä Aamulehden lukijapalstalla:

Minun käsittääkseni jumalaakaan ei ole, vaan ihminen on itse luonut hänet. Tai jos jumala on, me emme tiedä siitä mitään.”

Nimimerkkikirjoittaja on siitä huolimatta oivaltanut, että tämä ei ehkä riitä:

Jos elän niin oikein ja hyvin kuin pystyn, se riittää myös mahdolliselle jumalalle, joka ei tietenkään erottele ihmisiä uskonnon mukaan.”

Ei riitä alkuunkaan. Kristinusko vaatii ehdotonta sitoutumista. Pelastus on sitä paitsi yksin armosta.

Usko Pois huomaa, että moraalia ei ehkä sittenkään voi selittää ateismin avulla. Ja toisin kuin Feuerbach, joka piti uskontoa vahingollisena, nimimerkki myöntää, että kristinuskossa on myös hyvää:

Arvomaailmassani on paljon sellaista, minkä olen omaksunut jo lapsena kristinuskosta. Siellä ovat hyvän elämän ohjeet, kuten kaikissa uskonnoissa.”

Kirjoitus on kaiken kaikkiaan hiukan hämmentävä. Jos kristinusko on hyvää, niin miksi siitä pitäisi pysyä loitolla? Vai onko syy siinä, että nimimerkki ei löytänyt täydellisten opetuslasten joukkoa vaan yhteisön, jonka jäsenet heijastavat kristinuskon Perustajaa varsin heikosti ja epätäydellisesti?

Lähteet:

Byhovski, Bernard. 1980. Ludwig Feuerbach. Suom. Vesa Oittinen. Helsinki: Kansankulttuuri.

Darwin, Charles. Kirje William Grahamille 3.7. 1881. Teoksessa Francis Darwin (toim.). 1887. The Life and Letters of Charles Darwin Including an Autobiographical Chapter. Osa 1, 315-316. Lontoo: John Murray.
http://darwin-online.org.uk/content/frameset?itemID=F1452.1&viewtype=text&pageseq=1