lauantai 27. marraskuuta 2010

Kiittäkäämme tiedettä, sillä se on hyvä!Jennie A. Brownscombe: Ensimmäinen kiitospäivä Plymouthissa (1914). Kuva Wikipediasta.Joel Kontinen

Amerikkalaiset viettivät kiitospäivää viime torstaina. Varhaiset siirtolaiset ottivat tavakseen kiittää Jumalaa hyvästä sadosta, ja tämä perinne on säilynyt meidän päiviimme.

LifeSciencen toimittajat Jeremy Hsu, Stephanie Pappas, Wynne Parry ja Jeanna Bryner keksivät vaihtaa kiitoksen kohteen. He suosittelevat, että kiittäisimme tiedettä kaikesta siitä hyvästä, mitä se on meille suonut.

Tiede on kieltämättä tuonut paljon hyvää. Esimerkiksi lääketiede on keksinyt parannuskeinon moneen sairauteen, ja mikroskoopit ja teleskoopit ovat auttaneet meitä ymmärtämään niin mikro- kuin makromaailmaa. Toisaalta tiede on tuonut myös paljon pahaa - ydinpommeista maamiinoihin.

LifeSciencen tempaus muistuttaa varsin paljon USA:n skeptikkojen tapaa juhlia jouluna Jeesuksen sijasta ihmistä. Vapaa-ajattelijoilta jäi tosin huomaamatta, että he juhlivat ehkä kaikkien aikojen tunnetuinta kreationistia, joka kirjoitti sivukaupalla Raamatun profetioista ja joka uskoi vankasti luomiseen.

Sir Isaac Newton esimerkiksi kirjoitti:

Tämä mitä kaunein auringon, planeettojen ja komeettojen järjestelmä voi ainoastaan saada alkunsa älykkään Olennon suunnitelmasta ja herruudesta… Ylivertainen Jumala on Olento, joka on ikuinen, ääretön, absoluuttisen täydellinen.”

Newton kohdisti kiitokset Jumalalle, Kaikkivaltiaalle. Skeptikot taas toivovat voivansa kiistää Hänen olemassaolonsa ja kiittää ihmisen aikaansaannoksia.

Lähteet:

10 Science Discoveries to Be Thankful for. LiveScience 24.11. 2010.

Thayer, H. S. 1953. Newton’s Philosophy of Nature: Selections From His Writings. New York: Library of Classics.