perjantai 12. marraskuuta 2010

Maailmankatsomus ratkaisee suhtautumisen eutanasiaanWilliam-Adolphe Bouguereau: Kuoleman päivä (1859). Kuva Wikipediasta.
Joel Kontinen

Eutanasiakeskustelu jatkuu Aamulehdessä. Keskiviikkona lehti julkaisi Parkinson-liiton varapuheenjohtaja Timo Korvan ajatuksia. Hänen mukaansa terveydenhuollon niukat resurssit, potilaiden pelot ja omaishoitajien kohtuuton työtaakka puhuvat eutanasian puolesta.

Korvan mielestä Suomessa pitäisi harkita aktiivisen eutanasian käyttöönottoa. Selkokielellä se tarkoittaa ihmisten surmaamista.

Vihreiden kansanedustaja Oras Tynkkynen ilmoitti kannattavansa Korvan ehdotusta:

Itse kannatan sitä, että tarkkaan rajatuissa tapauksissa vakavasti ja parantumattomasti sairaat, pahoista kivuista kärsivät ihmiset voisivat omasta vakaasta tahdostaan saada armokuoleman eli eutanasian.”

Tynkkysen näkemys on ongelmallinen. Eri ihmiset esimerkiksi määrittelevät sanan vakava eri tavalla. Kuka takaa, ettei vakavasti sairasta ihmistä painosteta luopumaan elämästään? Sitä paitsi jotkut ovat parantuneet ”parantumattomasta” sairaudesta.

Korvan mielipiteet synnyttivät odotetusti myös kiivasta kritiikkiä. Perjantaina Mervi Räihä syytti lehden lukijapalstalla Korvan tulkintaa Parkinsonin taudista täysin vääräksi:

Korva antoi siitä synkän ja harhaanjohtavan kuvan puhumattomana, täysin avuttomana sängyn pohjalla makaavana joukkona kärsiviä ihmisiä, jolle armokuolema vain tuo helpotuksen.”

Räihä jatkaa:

Korvan tulevaisuudenkuva on pelottavan yksipuolinen, monet kanssaparkkikset ovat 20-30 vuotta sairastettuaan menossa mukana, toiset avustajan kanssa, mutta mukana kumminkin.”

Sivistysvaltio tunnetaan siitä, että se kunnioittaa kansalaistensa elämää, myös sairaiden ja vammaisten. Vihreät ajavat eläinten oikeuksia, mutta siinä hötäkässä sairaat jäävät jalkoihin eikä kristillisistä arvoista ole jäljellä kuin rippeet heidän pohjimmiltaan darvinistisessa agendassaan.

Lähteet:


Määttänen, Markus. 2010. Jälkilöylyt: Pitäisikö säätää laki eutanasiasta? Aamulehti 12.11., B20.

Räihä, Mervi. 2010. Parkinsonin taudista täysin harhaanjohtavaa tietoa. Aamulehti 12.11., B22.

Vehviläinen, Maija. 2010. ”Kuolema olisi sairauden loppuvaiheessa parasta”. Aamulehti 10.11., A4.