torstai 4. marraskuuta 2010

Neuvostoliiton ihmiskokeet: Ilja Ivanov yritti todistaa darvinismin oikeaksiIlja Ivanov yritti todistaa kokeellisesti, että ihminen polveutuu apinoista. Kuva Wikipediasta.
Joel Kontinen

TV 1 esitti keskiviikkona 3.11. Boris Rabinin dokumentin Neuvostoliiton ihmiskokeet. 1920-luvun alussa bolsevikit pyrkivät kehittämään uuden uljaan neuvostoihmisen eugeniikan eli rodunjalostuksen avulla. Keinoina he käyttivät esimerkiksi vanhojen ja nuorten välistä verenvaihtoa. He arvelivat, että se voisi pidentää ihmisten elinikää.

Darvinismin innoittamat bolsevikit aloittivat tuolloin taistelun uskontoa vastaan. Evoluutiolta puuttui kuitenkin todiste ihmisen ja apinoiden yhdyssiteestä.

Biologi Ilja Ivanov (1870-1932) tarjoutui korjaamaan tämän puutteen tekemällä hybridikokeita. Hän oli onnistunut risteyttämään hevosen ja seepran ja saanut sebroideja. Hän arveli voivansa risteyttää myös ihmisen ja simpanssin. Näin syntynyt ihmisapina olisi tehokas argumentti uskontoa vastaan. Ivanovin mukaan se todistaisi, että Charles Darwin oli oikeassa ja että ihminen on kehittynyt apinoista.

Neuvostojohto ihastui ajatukseen ja tarjosi Ivanoville 10 000 dollarin apurahan. Puna-armeija tarvitsi hybridejä kokeisiin, joita se teki vaarallisilla aineilla. Helmikuussa 1926 Ivanov otti poikansa mukaansa ja purjehti Ranskan Guineaan pyydystämään simpansseja risteytyskokeisiin. Hän hedelmöitti kolme naarassimpanssia ihmisen spermalla, mutta kokeet epäonnistuivat.

Ivanov ei kuitenkaan antanut periksi vaan vei apinoita mukanaan takaisin Neuvostoliittoon. Myöhemmin hän jatkoi risteytyskokeita Abhasiassa.

Myös ne kaikki epäonnistuivat. Sittemmin on selvinnyt, että ihmisen ja simpanssin risteymä ei ole edes mahdollinen. Ateistinen ideologia esti Ivanovia ja bolsevikkeja käsittämästä, että vaikka seepra ja hevonen voivat tuottaa elinkelpoisia jälkeläisiä, eläinten ja ihmisten välillä on jyrkkä kuilu.

Genesiksestä tuttu periaate lajiensa mukaan estää apinan ja ihmisen risteytymän.


Lähteet:

Grigg, Russell. 2006. Stalin’s ape-man Superwarriors. Creation 29(1):32–33.

Pain, Stephanie. 2008. The forgotten scandal of the Soviet ape-man. New Scientist (20.8.).

Rabin, Boris. 2010. Neuvostoliiton ihmiskokeet. TV1 3.11. Klo 19.00. (Ohjelma on nähtävissä YLEN Areenalla 30 vuorokauden ajan.)