tiistai 23. marraskuuta 2010

”Ateistille usko on myrkkyä”Richard Dawkins ja muut myöhempien aikojen surullisen hahmon ritarit taistelevat taas tuulimyllyjä vastaan. Honoré Daumier: Don Quijote ja Sancho Panza. Kuva Wikipediasta.Joel Kontinen

Kari Salminen arvioi Aamulehdessä lyhyesti kahta Vastapainon tänä vuonna julkaisemaa ateismia käsittelevää kirjaa, Ilkka Pystisen Jumalaa ei ole ja Michael Martinin toimittamaa teosta Ateismi.

Uskonto on väkivallan syy, myrkkyä valistukselle, mielenhäiriö, virus historiassa ja meemi, joka on tuomittu katoamaan” sanovat jumalankieltäjät, ja Salminen lisää tapansa mukaan, ettei uskonto katoa minnekään.

Richard Dawkins, Christopher Hitchens ja muut militantit ateistit ovat tunnettuja lähinnä retoriikastaan ja kyvystään tehdä kirjoillaan rahaa.

Vaikka ateistit ovat omasta mielestä älykkäitä, heidän maailmankatsomuksessaan on yllättävän paljon maagisia piirteitä. He ovat nostaneet darvinistiset prosessit miltei Jumalan asemaan.

Jumalankieltäjä sanoo olevansa varma siitä, ettei Jumala ole voinut luoda elämää. Rehellisimmät luonnontieteilijät tosin tunnustavat, että he eivät ehkä koskaan saa selville, miten maapallon elämä sai alkunsa.

Mutta ateisti uskoo, että Jumalalla ei ollut mitään tekemistä sen kanssa.

Tiede ei ole hänelle totuuden etsintää vaan ennakkoluulojen vahvistamista.Lähteet:

Mitchinson, Andrew. 2010. Origins of Life: Shock Synthesis. Nature 467: 7313, 281.

Salminen, Kari. 2010. Ateistille usko on myrkkyä. Aamulehti 23.11., B18.