sunnuntai 28. marraskuuta 2010

Yllättäviä tutkimustuloksia: darvinistista evoluutiota epäillään vahvasti myös Kiinassa ja JapanissaCharles Darwin ei ole suuressa suosiossa edes Itä-Aasiassa. Kuva Wikipediasta.

Joel Kontinen


Skeptikot esittelevät kreationismin monesti amerikkalaisena keksintönä, joka vasta viime vuosikymmeninä on rantautunut Eurooppaan. Uusi Naturen ja Scientific Americanin teettämä tutkimus kuitenkin osoittaa, että Darwinia epäillään vahvasti myös Kiinassa ja Japanissa.

Tutkimuksessa kartoitettiin Scientific Americanin lukijoiden näkemyksiä evoluutiosta ja maailmankaikkeuden alkuperästä. SA on tyypillinen evoluutiota markkinoiva populaarilehti, joten sen lukijoiden voisi olettaa suhtautuvan hyvin myönteisesti darvinismiin.

Kysymykset oli vielä muotoiltu niin, että ne eivät puhuneet mitään ihmisen alkuperästä vaan esimerkiksi evoluution ja luonnonvalinnan kyvystä selittää elämän monimuotoisuutta.

Tulokset eivät kaikilta osin vastanneet lehden odotuksia. Kyselyn mukaan yllättävän suuri osa kiinalaisista (49%) ja japanilaisista (35%) lehden lukijoista epäilee darvinistista evoluutiota. Tämä on erikoista, koska Kiina on edelleenkin kommunistimaa, jossa tosin on lukuisa (arviolta yli 100 miljoonainen kristittyjen vähemmistö), ja šintolaisuuden ja japanilaisten muiden perinteisten uskomusten pitäisi olla varsin yhteensopivia darvinismin kanssa. Šintolaisuudessa ei sitä paitsi edes ole pyhiä kirjoituksia.

Ilmeisesti vain korkeasti koulutetut viitsivät Kiinassa ja Japanissa lukea amerikkalaista tiedejulkaisua (joka tosin ilmestyy myös japaninkielisenä ja kiinankielisinä), joten darvinistit eivät tällä kertaa voi vedota siihen, että muutaman huivipäisen mummon vastaukset vääristivät tulokset.

Selitys voi olla hyvinkin toisenlainen: korkean teknologian maissa moni tietää, että esimerkiksi tietokoneohjelma ei synny itsestään ja että DNA muistuttaa älykkäästi suunniteltua koodia.


Lähde:

Cyranoski, David. 2010. A Global Survey of the Scientifically Literate Public Reveals a Pacific Divide on Key Issues in Science. Nature 467:7314, 388-389.