lauantai 17. lokakuuta 2009

Apinan mielen vakuuttelutKeskustelu koulun uskonnonopetuksesta sai Aamulehdessä jo piirteitä apinatarinoista.
Joel Kontinen”Miksi kukaan luottaisi apinan mielen vakuutteluihin, jos sellaisessa mielessä ylipäätään on mitään vakuutteluja?” Näin Charles Darwin pohti kirjeessään William Grahamille vuonna 1881.

Evoluution isähahmokin epäili välillä teoriansa loogisuutta. Jos ihminen on polveutunut alemmista elämänmuodoista, miten ihmeessä hän voi luottaa siihen, että hän edes pystyy ajattelemaan loogisesti?

Jos taas uskomme, että universumi on Jumalan loogisen luomistyön tulos, meillä ei ole tällaisia ongelmia. Sama pätee myös moraaliin.

Veli-Pekka Tynkkynen eksyi Aamulehden uskonnonopetuskeskustelussa pohdiskelemaan moraalin alkuperää. Hänen mukaansa käsityksemme oikeasta ja väärästä on perua alemmista elämänmuodoista.

Ateistiksi tunnustautuva Tynkkynen sanoutuu irti ideologiansa seurauksista (kommunismista):

Uusateismi perustuu luonnontieteiden edistysaskeleiden kautta avartuneeseen maailmankuvaan sekä kriittiseen asennoitumiseen tietoon, jotka ovat murentaneet uskontojen monopolia.”

Uusateisteista Richard Dawkins esimerkiksi käytti hiljattain evoluution todisteena Ernst Haeckelin piirtämiä sikiökuvia, jotka on tiedetty väärennöksiksi jo yli 130 vuotta.

Lienee hiukan ennenaikaista puhua edistysaskeleista kovin suureen ääneen.

Professori Phillip Johnson totesikin, että darvinismi perustuu 1800-luvun tieteeseen. Luonnontieteet ovat Darwinin päivistä edistyneet varsin paljon. Enää ei elävää solua pidetä epämääräisenä möykkynä, joka voisi syntyä itsekseen lämpimässä lammikossa.

Solun sisältämä nanoteknologia viittaa hyvin vahvasti erittäin älykkääseen suunnitteluun.

Uusateismissa ei juurikaan ole näkynyt itsekritiikkiä. Esimerkiksi darvinistisen evoluution kritiikki lakaistaan liki poikkeuksetta maton alle.

Lähteet:

Darwin, Charles. Kirje William Grahamille 3.7. 1881. Teoksessa Francis Darwin (toim.). 1887. The Life and Letters of Charles Darwin Including an Autobiographical Chapter. Osa 1, 315-316. Lontoo: John Murray.
http://darwin-online.org.uk/content/frameset?itemID=F1452.1&viewtype=text&pageseq=1

Tynkkynen, Veli-Pekka. 2009. Mikä oikein on moraalin lähde? Aamulehti 16.10., B20.