tiistai 6. lokakuuta 2009

Vapaa-ajattelijoiden vaatimukset: muistakaa George OrwelliaGeorge Orwell vuonna 1933. Kuva Wikipediasta.
Joel Kontinen


George Orwell kirjoittaa romaanissaan Animal Farm (suom. Eläinten vallankumous) sioista ja muista eläimistä, jotka kyllästyvät ihmisen (Mr. Jonesin) ylivaltaan ja nousevat kapinaan. Eläimet ajavat Mr. Jonesin tämän maatilalta ja perustavat tasa-arvoisen demokraattisen järjestelmän.

Siat nousevat farmin johtoon. Eläimet laativat itselleen käskykokoelman, jossa tehdään selväksi, että kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia.

Pian alkaa kuitenkin kuulua mutinaa. Muut eläimet huomaavat, että siat ovat varanneet kaikki edut itselleen. Ei kestä kauan ennen kuin alkuperäinen tasa-arvokäsky saa uuden muodon: ”Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia, mutta toiset eläimet ovat tasa-arvoisempia kuin toiset."

Orwellin romaani on satiiri Neuvostoliiton järjestelmästä. Mutta se soveltuu aivan yhtä hyvin vapaa-ajattelijoiden pyrkimyksiin. Uskonnonopetuksen vastustaminen on vasta alkua. Ruokahalu saattaa hyvinkin kasvaa syödessä.

On hyvä muistaa, että vapaus ja tasa-arvo kumpuavat kristillisestä perinnöstämme. Esimerkiksi Ranskan vallankumous giljotiineineen osoittaa, että vapaa-ajattelijoiden kokeiluilla on aina varjopuolensa.Lähteet:


Orwell, George. 1945. Animal Farm. Lontoo: Secker and Warburg.

Tynkkynen, Veli-Pekka. 2009. Elämänkatsomustieto lisää tasa-arvoa. Aamulehti 6.10., B16.