sunnuntai 11. lokakuuta 2009

Obaman palkitseminen: Nobel-komitea tekee taas politiikkaaVuonna 2003 usko kirjaimelliseen Aadamiin ja Eevaan vei Raymond Damadianilta lääketieteen nobelin. Kuva Answers in Genesiksen luomismuseosta.
Joel Kontinen

Nobelin rauhanpalkinnon myöntäminen Barack Obamalle on herättänyt ansaittua keskustelua niin palkintokomitean motiiveista kuin myös itse palkinnon politisoitumisesta. Menneiden vuosien rauhanpalkinnon saajista nimet Jasser Arafat ja Al Gore kertonevat lisää palkinnon spekulatiivisuudesta.

Obama sai palkintonsa lähinnä puhumalla. Toisin kuin esimerkiksi Martti Ahtisaari, Obama ei ole saanut ainuttakaan aseellista konfliktia loppumaan.

Vaikka nobel tarkoittaakin jaloa, palkintokomitean ratkaisut ovat joskus kaikkea muuta kuin jaloja.

Vuonna 2003 Nobelin lääketieteen palkinto myönnettiin Paul Lauterburille ja Sir Peter Mansfieldille magneettikuvaukseen (engl. Magnetic Resonance Imaging, MRI) liittyvistä läpimurroista. MRI- skannerin keksijä Raymond Damadian sen sijaan jätettiin tylysti palkitsematta.

Agnostikkona tunnettu kanadalainen tieteenfilosofi Michael Ruse arveli, että Nobel-komitea jätti tohtori Damadianin palkitsematta, koska tämä on kreationisti, joka uskoo Jumalan luoneen maailman kuudessa päivässä ja pitää Nooan ajan vedenpaisumusta todellisena historiallisena tapahtumana.

Nobel-komitea ei kaikesta päätellen halunnut palkita tiedemiestä, joka suhtautuu kriittisesti darvinismiin.

Lähde:

Wieland, Carl. 2004. The not-so-Nobel decision. Recognition denied for achievement of great scientist Raymond Damadian—who is also a creationist. Creation 26 (4): 40-42.