tiistai 17. tammikuuta 2012

100 vuotta sitten: Kapteeni Robert Scott ja “matelijannäköiset” pingviinit


Terra Novan tutkimusretki (1910–1913) yritti myös saada todisteita darvinistisesta evoluutiosta. Kuva: Cherry-Garrard, Apsley, Project Gutenberg.
Joel Kontinen

Robert Falcon Scott (1868-1912) oli brittiläinen laivastoupseeri, joka muistetaan kohtalokkaasta tutkimusretkestään Etelämantereelle. Hän hävisi kilpajuoksun pohjoisnavalle. Paluumatkalla Scott ja hänen toverinsa myös menettivät henkensä.

Scott retkikuntineen saavutti etelänavan 17. tammikuuta vuonna 1912. He saivat tietää, että Roald Amundsen oli ehtinyt ennen heitä.

Retkikunnalla oli myös evoluutiokytkentä. Kolme miehistä lähti keräämään keisaripingviinin munia.

Tuolloin monet olettivat, että keisaripingviinit olivat primitiivisiä lintuja. Retkikunta halusi kerätä munia ja katsoa, näkyikö sikiöissä merkkejä siitä, että linnut olivat kehittyneet matelijoista. Scottin miesten pyrkimys oli tuoda mukanaan todisteita darvinistisesta evoluutiosta.

Mutta he löysivät vain kolme munaa, ja heiltä jäi evoluutio todistamatta.

Pingviininmunat eivät olisi mitenkään voineet todistaa, että linnut ovat kehittyneet matelijoista. Tämä näkemys on sekä kiistanalainen että erittäin ongelmallinen.

Saksalainen eläintieteilijä Ernst Haeckel oletti, että eri lajit muistuttavat toisiaan läheisesti sikiönkehityksen varhaisessa vaiheessa.

Haeckelin sikiökuvia on käytetty oppikirjoissa sadan vuoden ajan, vaikka ne on tiedetty väärennöksiksi.

Lähde:

Anathaswamy, Anil. 2011. Remember Scott's legacy of Antarctic science. New Scientist 2847, 24-25.