sunnuntai 8. tammikuuta 2012

Uutuuskirja: tieteisusko on vienyt Euroopan hakoteille


Tuore kirja näkee tieteisuskossa paljon kritikoitavaa.Joel Kontinen


Toimittaja Matti Kuusela esitteli Aamulehdessä Tero Tähtisen uutuuskirjan Katmandun unet, jota kustantaja luonnehtii matkakirjaksi mutta joka on myös paljon muuta. Vaikka Tähtinen vaeltaa välillä Nepalin vuorilla, ne toimivat lähinnä kulissina hänen sanomalleen.

Tähtisen mukaan tieteisusko on saanut Euroopan menemään hakoteille. Se on johtanut synkkyyteen: ”Meistä on tullut vain ihmisen puolikkaita, kalvaita ja eksyneitä haamuja, jotka omasta alkuperäisestä voimastamme tietämättöminä haahuilemme lähiöbetonin ja neonmainosten kansoittamalla elävien hautausmailla.”

Tähtinen ei tarjoa ratkaisuksi paluuta kristinuskoon vaan pikemminkin luontoon, jossa meidän tulisi nähdä ”männyt ja kuuset ruskeanvihreinä, neulaskätisinä, ikuisina Buddhina, jotka ovat tulleet tähän maailmaan auttamaan ja rohkaisemaan meitä ja jotka levittävät pihkantuoksuisen myötätuntonsa jokaisen sitä kaipaavan alle.”

Katmandun unet herättänee keskustelua, koska tieteisuskolla on kannattajansa myös koto-Suomessa. Tähtisen ratkaisu eli eräänlainen luonnon palvonta tuskin viehättää niitä, jotka mieluummin etsivät vastauksia kestävämmästä lähteestä eli kristinuskosta.

Raamattu nimenomaan varoittaa meitä palvomasta luotua enemmän kuin Luojaa.


Lähde:

Kuusela, Matti. 2012. Eurooppa vaeltaa eksyksissä. Aamulehti 8.1., B21.