sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Vale-Cheetah ja muita epäilyttäviä apinajuttuja


Vale-Cheetah. Kuva Wikipediasta.Joel Kontinen

2011 ei ollut yksinomaan valelääkärin vuosi. Se oli myös kauan Tarzan-filmien kuvaamisen jälkeen syntyneen vale-Cheetahin kuolinvuosi.

Oikea Cheetah esiintyi Johnny Weismullerin ja Maureen O’Sullivanin kanssa ensimmäisissä Tarzan-filmeissä.

Media ja tiedetoimittajat ovat ihastuneet apinajuttuihin, mutta valitettavan usein jutuissa ei ole päätä eikä häntää. Nature kertoi hiljattain Herbert Terracesta, joka yritti opettaa Nim Chimsky –nimistä simpanssia käyttämään viittomakieltä. Nim oppi noin 125 viittomaa, mutta toisin kuin esimerkiksi pikkulapset, se ei kyennyt muodostamaan niistä loogisia kokonaisuuksia vaan se sijoitti niitä peräkkäin kutakuinkin umpimähkäisesti, esimerkiksi ”syö – minä –syö” tai ”leikkiä – minä – Nim”.

Terrace sanoo, että Nim matki viittomia saadakseen palkintoja. Simpanssikokeet osoittautuivat pettymyksiksi, kun Nim ei oppinut. Lopulta se kasvoi liian suureksi, ja kokeet piti lopettaa.

Evolutionistit toivoivat voivansa osoittaa, että simpanssi kykenee oppimaan kommunikoimaan, mutta Nim Chimskyn tapaus kertoo siitä, että ihmisen ja simpanssin välillä on ylittämätön kuilu.

Vain Jumalan kuvaksi luotu ihminen kykenee käyttämään kieltä luovasti.

Lue muista apinajutuista tästä ja tästä.Lähde:

Hoffman, Jascha. 2011. Q & A Herbert Terrace The interpreter. Nature 475 (7355): 173.