tiistai 31. tammikuuta 2012

Huipputiedemiehet Wall Street Journalissa: “Ilmaston lämpeneminen ei ole syy paniikkiin”


Maapallo ei ilmeisesti lämpene niin nopeasti kuin oletetaan. Kuva: NASA.
Joel Kontinen

Syyskuussa 2011 fysiikan nobelisti Ivar Giaever erosi USA:n fyysikkojen yhdistyksestä (APS) protestina sille, että yhdistys pitää ilmaston lämpenemistä totuutena, jota ei saa kritikoida.

Viime viikolla 16 huipputiedemiestä julkaisi The Wall Street Journalissa eroavan mielipiteensä ilmaston lämpenemisestä. He sanovat, että ilmasto ei todellisuudessa ole lämmennyt yli vuosikymmeneen.

Artikkelin kirjoittajat toteavat, että ilmastonmuutokseen skeptisesti suhtautuvien tiedemiesten määrä kasvaa kaiken aikaa, koska tutkimukset eivät tue dramaattista lämpenemistä.

Monet eivät syrjinnän pelosta ole kuitenkaan uskaltaneet ilmaista näkemystään. Tältä osin ilmastotieteilijät noudattavat Expelled: No Intelligence Allowed -filmistä tuttua strategiaa.

The Wall Street Journalin artikkelissa painotetaan, että hiilidioksidi ei ole myrkky, ja sen haittoja on suuresti liioiteltu.

Princetonin yliopiston fysiikan professori William Happer kertoi myöhemmin, että monet muut tiedemiehet olisivat myös halunneet allekirjoittaa heidän artikkelinsa.

Viime viikolla myös Nature kertoi, että kaikkein aikojen kattavin ilmastotutkimus osoitti, että maapallon ilmasto lämpenee huomattavasti hitaammin kuin aiemmin oletettiin.

Lähteet:

No Need to Panic About Global Warming. The Wall Street Journal 27.1.2012.

Warming, but not as much. Nature 481 (7382), 413. (26.1. 2012).