lauantai 7. tammikuuta 2012

Orwellimainen kieli elää ja voi hyvin New Scientistissa


Uuskielen isä George Orwell. Kuva Wikipediasta.
Joel Kontinen

Evoluution vastustaminen on hyökkäys tiedettä vastaan, Paul Wolpe sanoo tuoreessa New Scientistissa aitoon orwellimaiseen tapaan. Hän luettelee myös kantasolututkimuksen ja ilmastonmuutoksen esimerkkeinä asioista, joita kritikoidaan.

Tieteen teorioiden ei pitäisi ole arvostelun yläpuolella, koska kukaan ei vielä ole kehittänyt teoriaa, jossa ei olisi puutteita - eli kritikoitavaa. Darvinistisessa evoluutiossa niitä on todella paljon.

Orwellimaisessa uuskielessä sanoille annetaan täysin päinvastainen merkitys kuin yleisessä kielenkäytössä.

Evoluution puolustajat pitävät monesti evoluutiota tieteen synonyyminä, vaikka nykytiede on saanut alkunsa kristillisestä ajattelusta eli siitä, että rationaalinen Luoja on luonut rationaalisen maailman, jota voidaan tutkia ja havainnoida.

Darvinismi on alusta lähtien ollut erittäin kiistanalainen ajatusrakennelma. Monet tieteen suurista pioneereista, esimerkiksi Louis Pasteur, vastustivat sitä kiivaasti. He eivät silti hyökänneet tiedettä vaan yksinomaan darvinistista evoluutiota vastaan.

Monet edesmenneet kansandemokratiat turvautuivat mielellään uuskieleen. Ne olivat käytännössä totalitaarisia harvainvaltoja (oligarkioita), joissa kansalla ei ollut valtaa eikä niissä ollut tietoakaan demokratiasta.


Lähde:

Wolpe, Paul Root. 2012. Science needs a universal symbol. New Scientist 2846: 24-25.