maanantai 11. huhtikuuta 2011

Evoluution puolustaja: Älkää käyttäkö sanaa suunnittelu biologiassaUuskielen isä. Kuva Wikipediasta. Evoluutiojulkaisu suosii orwellilaista uuskieltä.Joel Kontinen

Darvinistit ovat pettyneet siihen, että niin tieteen tekijät kuin maallikotkin ymmärtävät evoluution väärin. Tuoreen BioEssays –julkaisun pääkirjoitus neuvoo tiedemiehiä omaksumaan George Orwellin tunnetuksi tekemän keinon: asioista tulee käyttää täysin eri nimiä kuin mitä niitä kuvaavat sanat oikeasti tarkoittavat.

Lehden päätoimittaja Andrew Moore rohkaisee tieteentekijöitä esittämään biologiset seikat uuskielellä. (Orwell käytti termiä newspeak, Moore suosii muotoa new-speak).

Ongelma on teleologinen. Tiedejulkaisut käyttävät monesti tarkoitusta tai päämäärää ilmaisevia sanoja. Mooren mukaan jopa vanha ystävämme Richard Dawkins syyllistyi tähän vihjaisemalla, että kelloseppä on sokea. Mooren mielestä sokeakin kelloseppä on kelloseppä, joten Dawkins tuli tahattomasti edistäneeksi ajatusta, että biologiset järjestelmät ovat suunniteltuja.

Moore ehdottaa, miten tiedemiehet voisivat välttää antamasta lukijoille tätä käsitystä. Kun evoluution vanhakieli sanoo: ”rakenne x on suunniteltu toimimaan …”, uuskieli sanoo: ”rakenne x tekee…”

”Luonto ratkaisi tämän ongelman” tapaiset iskulauseet ovat myös kiellettyjä uuskielessä.

Darvinistien perusongelma on se, että kaikki luonnon biologiset järjestelmät näyttävät suunnitelluilta. Tämän kiistäminen on osoittautunut kovin vaikeaksi.

Apostoli Paavali kirjoitti Rooman seurakunnalle: ”Sen, mitä Jumalasta voidaan tietää, he kyllä voivat nähdä. Onhan Jumala ilmaissut sen heille. Hänen näkymättömät ominaisuutensa, hänen ikuinen voimansa ja jumaluutensa, ovat maailman luomisesta asti olleet nähtävissä ja havaittavissa hänen teoissaan. Sen vuoksi he eivät voi puolustautua.

Lähde:

Moore, Andrew. 2011. We need a new language
for evolution. . . everywhere. BioEssays 33 (4): 237.