lauantai 2. huhtikuuta 2011

Fulleriinin löytäjä nobelisti Richard Smalley: Evoluutio on huonoa tiedettäFulleriini. Kuva: Michael Ströck, Wikipedia.


Joel Kontinen

Uusimmassa Creation-lehdessä on erinomainen juttu fulleriinin löytäjästä professori Richard Errett Smalleystä. Suurimman osan elämästään Smalley (1943 – 2005) oli skeptikko. Hän omaksui darvinistisen evoluution jo nuorena ja suhtautui uskontoon hyvin kriittisesti.

Smalley väitteli tohtoriksi Princetonin yliopistossa vuonna 1973 ja toimi Ricen yliopiston kemian, fysiikan ja astronomian professorina. Vuonna 1996 hän sai Nobelin kemian palkinnon (yhdessä Harold Kroton ja Robert Curlin kanssa) löydettyään fulleriinin.

Fulleriini on jalkapallon muotoinen hiilen allotroopinen muoto, jota hyödynnetään etenkin nanoteknologiassa.

Kuultuaan älykästä suunnittelua käsittelevän luennon professori Smalley päätti tutkia, mitä evoluutio oikein on. Hän päätyi siihen, että jos hän olisi tehnyt tutkimusta yhtä leväperäisesti kuin evoluution tutkijat, häntä ei olisi lainkaan arvostettu tiedeyhteisössä.

Smalleyn mukaan genetiikan ja solubiologian löydöt olivat antaneet darvinistiselle evoluutiolle kuoliniskun, joten biologinen evoluutio on mahdotonta.

Myöhemmin Smalley teki pesäeron skeptisismiin ja kääntyi kristityksi. Hän uskoi jonkin aikaa teistiseen evoluution mutta perehdyttyään asiaan tarkemmin hän päätteli, ettei Jumala ole voinut käyttää evoluutiota. Hänen mielestään Genesis on oikeassa ja evoluutio väärässä.

Smalley alkoi viimeisinä elinvuosinaan kritikoida evoluutiota julkisesti. Hän aikoi haastaa tiedeyhteisön mutta menehtyi leukemiaan ennen kuin ehti toteuttaa haaveensa.


Lähde:

Bergman, Jerry. 2011. From skepticism to faith in Christ: A Nobel laureate’s journey. Creation 33 (2): 42-43.