perjantai 22. huhtikuuta 2011

Arkeologian harrastaja sanoo löytäneensä Jeesuksen ristin naulatGiotto di Bondone: Jeesus Kaifaksen edessä. Kuva Wikipediasta.

Joel Kontinen

Israelilaiskanadalainen TV-toimittaja, tuottaja ja arkeologian harrastaja Simcha Jacobovici ei kaihda haasteita – eikä julkisuutta. Neljä vuotta sitten hän oli Jeesuksen perhehautaa koskevan kohun puuhamiehiä.

Tällä kertaa hän sanoo löytäneensä naulat, joilla Jeesus kiinnitettiin ristille.

Vuonna 1990 israelilaiset arkeologit löysivät Jerusalemista kaksi ossuaria eli luukirstua, joissa oli tekstit Kaifas ja Joosef, Kaifaksen poika. Skeptikot eivät sitä ennen uskoneet, että Kaifas- nimistä ylipappia oli koskaan ollut olemassa, mutta arkeologiset löydöt ovat kerta toisensa jälkeen osoittaneet, että skeptikot ovat olleet väärässä.

Evankeliumien mukaan Kaifas oli ylipappina, kun Jeesus tuomittiin kuolemaan.

Myös naulat löytyivät Kaifaksen haudasta. Jacobovici sanoo, että toinen niistä oli ossuarissa ja toinen sen vieressä. Arkeologit eivät ole täysin samaa mieltä hänen kanssaan.

Jacobovici sanoo, että naulojen löytyminen haudasta on hyvin epätavallista. Hänen mielestään naulat ovat yhtä merkityksellisiä kuin jos Muhammed Alin haudasta löytyisi nyrkkeilyhanskat.

Naulojen yhdistäminen Jeesuksen ristiin kuulostaa oudolta. Meidän on hyvä pitää mielessä, että Kaifasta ei naulittu ristille, mutta ihmiskunnan synnit veivät Jeesuksen ristille.

Israelilaiset arkeologit eivät ole yhtä vakuuttuneita naulojen alkuperäistä kuin Jacobovici. Vaikka nauloja käytettiin ristiinnaulitsemisessa, niitä käytettiin myös moneen muuhun tarkoitukseen.

Jeesuksen tyhjä hauta kertoo sovituksesta. Naulat voivat olla kiehtova yksityiskohta. Arkeologit tarvitsevat kuitenkin paljon lisätodisteita ennen kuin he hyväksyvät Jacobovicin teesin.

Lähde:

Chabin, Michele. 2011. Archaeologist thinks he might have found nails from Jesus’s cross. The Washington Post (15.4.).