perjantai 15. huhtikuuta 2011

Amerikkalainen lakimies yrittää häivyttää ihmisten ja eläinten erojaMinulle kanssa täydet oikeudet! Kuva Wikipediasta.
Joel Kontinen

Science julkaisi huhtikuun alussa kaksi lyhyehköä juttua eläinten oikeuksista. Amerikkalainen lakimies Steven Wise on jo pitkään kampanjoinut saadakseen esimerkiksi simpansseille ja delfiineille jonkinasteiset henkilön oikeudet.

Wise ei suinkaan ole ainoa, joka yrittää häivyttää ihmisten ja eläinten eroja. Esimerkiksi biologian oppikirjat ja luonnontieteen museot ovat tehneet sitä jo vuosikymmenien ajan.

Hiljattain esimerkiksi Aamulehdessä oli artikkeli, jossa spekuloitiin ajatuksella, että jotkin eläimet saattavat olla ihmistä älykkäämpiä. Etiikan professori Thomas White on jo aiemmin ehdottanut, että delfiinejä tulisi pitää ”ei-inhimillisinä” persoonina.

Wise on sanonut ammentaneensa inspiraatiota Peter Singerin ajatuksista. Muiden aktivistien tavoin myöskään Singer ei antaisi täysiä ihmisoikeuksia syntymättömille vauvoille.

Vaikka eläinrääkkäys onkin kaikkea muuta kuin kristillistä ja siten tuomittavaa, eläinten oikeuksien puolustajat (edes kettutytöt) eivät juurikaan ole huolissaan siitä, että syntymättömiä lapsia saa laillisesti surmata ja että vanhuksille ei anneta täyttä ihmisarvoa.

Ajatuksilla on seurauksia. Yksi darvinismin seurauksista on se, että samalla kun eläinten oikeuksia halutaan puolustaa, ihmisten oikeuksista ei piitata.


Lähde:

Miller, Greg. 2011. A Road Map for Animal Rights. Science 332 (6025): 30-31. (1.4.).