lauantai 16. huhtikuuta 2011

Uskovatko kristityt ja muslimit samaan Jumalaan?Muslimit eivät ymmärrä ristin merkitystä. Kuva Wikipediasta.Joel Kontinen

Kristityt ja muslimit sanovat molemmat uskovansa yhteen Jumalaan, mutta heidän pyhät kirjansa eroavat huomattavasti toisistaan. Vaikka molemmat esittävät Jumalan kaiken Luojana, islamin Allah pysyttelee etäällä ihmisten maailmasta, kun taas Uusi testamentti kertoo Jumalasta, joka tuli hetkeksi asumaan ihmisten keskuuteen.

Muslimien on liki mahdotonta ymmärtää Jumalan kolminaisuutta. Toisaalta muistanemme kirkkohistoriasta, ettei se ole ollut järin helppoa kristityillekään.

Toisin kuin kristinusko, islam ei tunne ihmisen syntien vuoksi kärsivää Jumalaa.

Christianity Today haastatteli äskettäin Miroslav Volfia, joka toimii Yale Divinity Schoolin teologian professorina. Uutuuskirjassaan Allah: A Christian Response (HarperOne, 2011) Volf tarkastelee kristinuskon ja islamin eroja ja yhtäläisyyksiä.

Volf sanoo, että kristityt ja muslimit palvovat samaa Jumalaa. Kun Christianity Todayn päätoimittaja Mark Galli kysyi häneltä suoraan, uskooko hän todella tämän, Volf tyytyi aluksi toteamaan, että edes kaikki kristityt eivät palvo samaa Jumalaa, eivätkä kaikki muslimit myöskään palvo samaa Jumalaa kuin heidän uskonveljensä.

Lopulta Volf kuitenkin sanoi uskovansa, että juutalaiset, kristityt ja muslimit palvovat kaikki samaa Jumalaa.

Volfin mukaan muslimit eivät hyväksy kristinuskon käsitystä kolmiyhteisestä Jumalasta, koska he ovat ymmärtäneet asian väärin. Heidän mielestään kristityt palvovat kolmea Jumalaa.

Muslimit ovat viime vuosina surmanneet vääräuskoisina pitämiään kristittyjä, ja kristityiksi itseään kutsuvat ihmiset ovat polttaneet koraanin. Tässä valossa katsottuna Volfin kirja pyrkii liennyttämään maailman kahden suurimman uskonnon edustajien välejä, joita ei läheskään aina voi luonnehtia ystävällisiksi.

Raamatun kuvaus Jeesuksesta ei sovi hyvin yhteen sen kanssa, mitä Hänestä kerrotaan Koraanissa. Uuden testamentin Jeesus kuoli ristillä. Allah säästi islamin Jeesuksen kuolemalta ottamalla Hänet elävänä taivaaseen.

Yksikään muslimi ei pidä ristiä voiton paikkana.

Jeesus sanoo olevansa ainoa tie Jumalan yhteyteen. Islamissa tällainen tie on tarpeeton, koska Allah armahtaa, jos armahtaa - riippumatta siitä, mitä hyvät muslimit tekevät.

Kristinuskon Jumala kuulee rukoukset ja myös vastaa niihin. Islamissa rukoukset ovat ritualistisia, joten muslimit eivät odotakaan Allahin vastaavan niihin, ainakaan konkreettisesti.

Islamin ja kristinuskon erot ovat toisin sanoen niin huomattavia, että on vaikea uskoa, että sama Jumala olisi innoittanut molemmat uskonnot.

Lähde:

Galli, Mark. 2011. Do Muslims and Christians Worship the Same God? Christianity Today (16.4.).