lauantai 23. huhtikuuta 2011

Ruotsalaispappi Ulla Karlsson: Ihminen ei tarvitse sovitustaRuotsalaispappi ei kaipaa ristiä eikä sovitusta. Kuva Wikipediasta.


Joel Kontinen

Skeptikkojen kirjoitukset näyttävät kuuluvan yhtä oleellisesti pääsiäisen odotukseen kuin kristikunnan tärkeimmän vuotuisen juhlan lähestyminen. Tällä kertaa vuorossa oli ruotsalainen pappi Ulla Karlsson. Hän kirjoitti Kyrkans tidningiin kaksi lyhyttä artikkelia, joissa hän todisteli, että kristittyjen on jo aika lopettaa puhumasta ”synnistä, syyllisyydestä, verestä, uhratusta karitsasta ja muista kauhistuttavista asioista. Ne eivät kuulu nykyajan valistuneille ihmisille.”

Olemme kuulleet tällaista ennenkin. Ihmiset loukkaantuivat evankeliumiin jo kaksi vuosituhatta sitten. Apostoli Paavali kirjoitti 1. Korinttilaiskirjeessä (1:23-25): ” Me -- julistamme ristiinnaulittua Kristusta. Juutalaiset torjuvat sen herjauksena, ja muiden mielestä se on hulluutta. mutta kutsutuille, niin juutalaisille kuin kreikkalaisillekin, ristiinnaulittu Kristus on Jumalan voima ja Jumalan viisaus. Jumalan hulluus on ihmisiä viisaampi ja Jumalan heikkous ihmisiä voimakkaampi.”

Synnin ja tuomion sijasta Karlsson haluaa julistaa vain rakkautta, koska hän ei usko, että Genesiksessa mainittu syntiinlankeemus on historiallinen tapahtuma. Ei liene vaikeaa arvella, että taustalla kummittelee teistinen evoluutio.

Karlsson pitää Jeesusta suurena hengellisenä esikuvana, joka tapettiin radikaalien näkemystensä vuoksi, mutta ei hyväksy sitä, että Hän on syntisten vapauttaja.

Jeesus kuitenkin sanoi toistuvasti, että Hänen tiensä johtaisi ristille. Apostolit sanoivat tämän johtuneen meidän synneistämme.

Lähteet:

Karlsson, Ulla. 2011. Webbdebatt: Plocka bort talet om synd, skuld och slaktade lamm. Kyrkans tidning 24.3.

Karlsson, Ulla. 2011. Kyrkan har ett ärende utan försoningsoffer. Kyrkans tidning 31.3.