keskiviikko 6. huhtikuuta 2011

Eläintutkija: Entä jos eläimet ovat meitä älykkäämpiä?Delfiineille on vaadittu liki ihmisoikeuksia. Kuva: NASA.Joel Kontinen

Jos luotetaan valaiden aivojen rakenteeseen ja kokoon, voi olla että ne ymmärtävät paljon enemmän maailmasta kuin ihmiset”, Aamulehti kirjoittaa liki sivun artikkelissa, jonka aiheena näin vaalien alla on eläinten äly.

Juttu hahmottaa eläintieteen dosentti Jussi Viitalan perin darvinistisia näkemyksiä eläinten kyvystä ymmärtää ihmisiä ja asioita. Viitala on eläkepäivinään ehtinyt pohtia gliasolujen eli hermotukisolujen määrän vaikutusta älykkyyteen.

Tutkijat arvelevat, että gliasolujen osuus saattaa vaikuttaa älykkyyteen, koska esimerkiksi Albert Einsteinilla oli niitä keskimäärästä enemmin aivoissaan. Viitala laskeskelee, että pullokuonodelfiineillä, sillivalaalla ja ryhävalaalla on suhteellisesti enemmän gliasoluja kuin ihmisellä.

Miksi ihminen sitten on niitä älykkäämpi? Tämä on darvinistille suuri mysteeri. Viitala löytää vastauksen ihmisen käsistä ja puhekyvystä.

Ihmisen ylivertainen äly eläimiin verrattuna ei ole mysteeri, jos hyväksymme sen, mitä Genesis kertoo ihmisestä.

Meidät on luotu Jumalan kuvaksi. Lisäksi luomakunnan kruununa meille on annettu tehtäväksi hallita maapalloa. Siinä olemme onnistuneet valitettavan heikosti.


Lähde:

Räihä, Jenni. 2011. Eläinten älyn puolustaja. Aamulehti 6.4., B21.