sunnuntai 14. kesäkuuta 2009

Uusi lintututkimus romuttaa dinosaurusten ja lintujen sukulaisuudenLinnut ovat dinosauruksia? Uusi tutkimus viittaa siihen, että tämä käsitys joutaa jo romukoppaan.
Joel Kontinen

Luonnonhistorialliset museot ja varsinkin popularistiset evoluution puolustajat ovat monesti mainostaneet lintuja nykyajan dinosauruksina. Tuore The Journal of Morphology -lehdessä julkaistu tutkimus viittaa siihen, että käsitys fasaanista aikamme T. rexinä joutaa jo romukoppaan.

Devon Quick, joka valmistelee väitöskirjaa Oregonin valtionyliopistolle (Oregon State University), ja saman yliopiston eläintieteen professori John Ruben tutkivat lintujen hengittämistä ja huomasivat, että monesti itsestään selvänä pidetty dinosaurusten ja lintujen yhteys ei pidäkään paikkaansa.

ScienceDailyn mukaan on jo ”vuosikymmeniä ollut tiedossa, että lintujen reisiluu on enimmäkseen jäykkä, mikä tekee linnuista ’polvijuoksijoita’ toisin kuin miltei kaikki muut eläimet.”

Tuore tutkimus osoittaa, että tämä ”lintujen luiden ja lihaksiston asento estää niiden ilmapussikeuhkojen luhistumisen, kun lintu hengittää sisään. ”

Harakalla on siis pätevä syy olla kävelemättä gekkon tavoin. Sitä paitsi se tarvitsee kaksikymmentä kertaa niin paljon ilmaa kuin vaihtolämpöiset matelijat. Myös muinaisen maailman dinosaurukset kävelivät eri tavalla kuin linnut.

Professori Ruben myös kiinnittää huomiota siihen, että fossiiliaineistossa linnut esiintyvät ennen dinosauruksia. "Velociraptor ei vain jossain vaiheessa keksinyt kasvattaa höyheniä ja päättänyt lentää kohti auringonlaskua, " hän sanoo.

Quick ja Ruben eivät silti ole valmiita tyystin hylkäämään darvinistista evoluutiota. He uskovat, että dinosaurukset ja linnut kehittyivät toisistaan riippumatta.

Tämä näkemys perustuu pikemminkin maailmankatsomukseen ja haluttomuuteen hylätä biotieteiden hallitseva paradigma (evoluutio) kuin konkreettisiin todisteisiin.

Uusi tutkimus viittaa siihen, että lintu on luotu linnuksi.


Lähde:

ScienceDaily. 2009. Discovery Raises New Doubts About Dinosaur-bird Links. (9. 6.)
http://www.sciencedaily.com/releases/2009/06/090609092055.htm