perjantai 10. helmikuuta 2012

Uusi tutkimus: Raidat suojelevat seeproja paarmoilta
Joel Kontinen

Seepran raidat ovat askarruttaneet eläintieteilijöitä jo pitkään. Darvinistit ovat ehdottaneet monia eri hypoteeseja, joilla he ovat pyrkineet selittämään raitojen alkuperän.

Raidat eivät auta seeproja piiloutumaan saalistajilta, joten niillä täytyy olla jonkin muu funktio.

Jotkut tutkijat ehdottivat jo 1930-luvulla, että raidat suojaavat seeproja tsetsekärpäsiltä. Nyt tiedetään, että ne pitävät myös paarmat loitolla.

Äskettäin Budapestin Eötvös-yliopiston tutkija Adam Egri kollegoineen kertoi keksineensä syyn. New Scientistin mukaan he ”uskovat, että seeprat kehittivät raidat suojautuakseen verta imeviltä hyönteisiltä.”

Darvinistinen tarinointi ei taaskaan ole uskottavaa. Seeproilla ei todellisuudessa ole kykyä kehittää itselleen mitään. Raitojen olemassaolo kertoo siitä, että Jumala tiesi, että syntiinlankeemuksen jälkeisessä maailmassa seepra tarvitsee keinon, jolla se voi suojautua hyönteisiltä. Seepran turkista heijastuva valo vaikeuttaa paarmojen kykyä laskeutua.

Lähteet:

Egri, Adam, Miklós Blahó, György Kriska, Róbert Farkas, Mónika Gyurkovszky, Susanne Åkesson ja Gábor Horváth. 2012. Polarotactic tabanids find striped patterns with brightness and/or polarization modulation least attractive: an advantage of zebra stripes. The Journal of Experimental Biology.

Zukerman, Wendy. 2012. Zoologger: Don't bite – how the zebra got its stripes. New Scientist (9 February). New Scientist (9.2.).