lauantai 18. helmikuuta 2012

Uusi elämänsyntyteoria synnyttää kritiikkiä


Syvänmeren savuttajaa pidettiin potentiaalisena elämän syntypaikkana vielä pari vuotta sitten. Kuva: P. Rona, NOAA.

Joel Kontinen

Viime aikoina ehdotetut naturalistiset elämänsyntyteoriat ovat jääneet lyhytikäisiksi. Kaksi vuotta sitten tutkijat hylkäsivät alkuliemen ja korvasivat sen syvänmeren savuttajalla.

Tutkijat ovat ehdottaneet arseenilampea, meteoriitteja ja komeettoja elämän synnyttäjäksi. Ehdotusten yhteinen piirre on lyhytikäisyys.

Hiljattain Osnabrückin yliopiston tutkija Armen Mulkidjanian osoitti, että elämä ei ole voinut syntyä meressä. Hän ehdotti tilalle venäläistä kuumaa lähdettä.

Naturen mukaan Mulkidjanianin tutkimus on synnyttänyt voimakasta kritiikkiä elämänsyntytutkijoiden keskuudessa. Lontoon University Collegen biokemisti Nick Lane näkee Mulkidjanianin tutkimuksessa epäjohdonmukaisuutta. Alussa ei hänen mukaansa edes ollut tarpeeksi kuivaa maata, jotta elämä olisi voinut saada jalansijan. Harvard Medical Schoolin molekyylibiologi Jack Szostak niin ikään pitää uutta ehdotusta ongelmallisena.

Naturalististen elämänsyntyteorioiden perusongelma on se, että ne eivät kykene selittämään elämän syntyä, johon tarvitaan paljon muutakin kuin vettä.


Lähteet:


Barras, Colin. 2012. Russian hot springs point to rocky origins for life. New Scientist (13.2.).

Switek, Brian. 2012. Debate bubbles over the origin of life. Nature news (13.2.).