perjantai 3. joulukuuta 2010

Ei löytynyt pieniä vihreitä miehiä – mutta löytyi arseniista pitävä bakteeri USA:staKuva: Henry Lydecker, Creative Commons.Joel Kontinen

NASA ilmoitti etukäteen tärkeästä löydöstä, joka liittyy ulkoavaruuden elämään. Optimistisemmat rohkenivat jo haaveilla pienistä vihreistä miehistä, mutta niitä ei löytynyt.

Geomikrobiologi Felisa Wolfe-Simon kollegoineen löysi kalifornialaisesta järvestä mikrobin, joka fosforin sijasta tulee toimeen arseeniilla.

Vaikka NASA suosittelee jo biologian kirjojen päivittämistä ja jotkut spekuloivat, että alkeellista elämää voisi löytyä vaikkapa Saturnuksen kuusta Titanista, löydön merkitys ehkä hieman laantuu, jos muistamme, että jaksollisessa järjestelmässä fosfori ja arseeni kuuluvat samaan pääryhmään (V), jossa ne sijoittuvat allekkain.

Löytö osoittaa, että elämä maapallolla on yllättävän monimuotoista. Elämän synnystä se ei vielä kerro mitään.

Aina voi tosin spekuloida. Esimerkiksi Paul Davies, joka kuului löydöstä Scienceen kirjoittaneeseen tutkimusryhmään, on jo pitkään spekuloinut, että planeetallamme voi piillä outoelämää.

Naturalistiset elämänsyntyteoriat ovat edelleenkin yhtä epäuskottavia kuin ennenkin. Elämä ei toisin sanoen voi syntyä spontaanisti, koska biologinen informaatio vaatii aina lähettäjän, ja älyllinen elämä älykkään Lähettäjän.


Lähteet:

Gronstal, Aaron. 2010. Get Your Biology Textbook...and an Eraser! Astrobiology (2.12.).

Wolfe-Simon, Felisa & al. 2010. A Bacterium That Can Grow by Using Arsenic Instead of Phosphorus. Science 330: 6009.