torstai 30. joulukuuta 2010

Johtava tiedelehti pelkää evolutionistien riitojaNature käsitteli hiljattain evolutionistien riitoja.Joel Kontinen

Sosiaalista käyttäytymistä tutkivat biologit ovat tukkanuottasilla”, Samir Okasha Bristolin yliopiston filosofian laitokselta valitteli hiljattain Naturessä.

Evolutionistit kiistelevät siitä, miten altruistinen käyttäytyminen voi syntyä luonnonvalinnan avulla.

Altruismin eli lähimmäisenrakkauden synty on evolutionisteille yhä mysteeri, joten ei ole ihme, että he ovat eri mieltä sen kehittymisestä. Darvinismi tunnetaan pikemminkin itsekkyydestä ja olemassaolon taistelusta kuin toisten puolesta uhrautumisesta, jota kuitenkin tapahtuu eläinkunnassa kaiken aikaa. Esimerkiksi muurahaiset ja mehiläiset ovat varsin sosiaalisia ja jopa uhrautuvia eläimiä.

Okashan mielestä on valitettavaa, että evolutionistien riidoista saa sen käsityksen, että luonnontieteet eivät ole ratkaisseet altruismin alkuperää. Hän pelkää, että nykyiset kiistat toistavat 1970- ja 1980-lukujen sosiobiologian sotien kaavaa ja että kreationistit hyötyvät niistä.

Riidoista näyttää tulleen trauma evolutionisteille. Kun vuonna 2008 kirjoitin Richard Dawkinsin ja Stephen Jay Gouldin kiistoista, eräs ateistiblogi oitis vähätteli riitaa siitä huolimatta, että evolutionistit ovat itse myöntäneet, että kyseiset herrat olivat jyrkästi eri mieltä evoluutiosta.

Lähde:

Okasha, Samir. 2010. Altruism researchers must cooperate. Nature 467(7316): 653-655.