maanantai 27. joulukuuta 2010

Airbus ammentaa innoitusta luonnostaQuantasin Airbus A380. Kuva: Adrian Pingstone, Wikipedia.Joel Kontinen

Insinöörit ovat pitkään ammentaneet inspiraatiota luonnosta. Ilmiötä kutsutaan biomimetiikaksi (engl. biomimicry).

Jokin aika sitten Unescon tiedelehti A World of Science haastatteli Airbusin tutkimusjohtajaa David Hillsiä, joka sanoi, että Airbusien matkustamon pinta esimerkiksi jäljittelee lootuksen lehtien rakennetta.

Lootuksen lehdet pitävät sen pinnan puhtaana ja kuivana kosteissakin oloissa. Sadevesi ei imeydy siihen vaan vie liat mukanaan. Insinöörit ovat hyödyntäneet tätä ratkaisua matkustamon sisäpinnoissa. Lentokoneessa tarvitaan vähemmän puhdistusnestettä, mikä vähentää koneen painoa sekä polttoaineen kulutusta.

Airbusin insinöörit saivat inspiraatiota myös kotkan siivistä. Kotka kykenee käyristämään siipiensä kärkien sulat niin, että ne estävät pyörteiden muodostuksen ja tekevät lennosta tasaisemman.

Matkimalla kotkan tekniikkaa Airbusin insinöörit onnistuivat supistamaan A380:n kärkivälin alle 80 metrin, jotta kone pystyy laskeutumaan tavallisen kokoiselle kentälle. Tämä olisi ollut mahdotonta ilman kotkatekniikkaa.

Airbus A380:n suunnittelu viittaa siihen, että luonnossa ilmenevät ratkaisut ovat älykkäämpiä kuin ihmisten hienoin tekniikka.

Valitettavasti monet vieläkin kiistävät sen, että luonnossa on älykästä suunnittelua. Ehkäpä heidän pitäisi kysyä asiaa Airbusin suunnittelijoilta.

Lähde:

Picard, Frederic. 2010. David Hills: ‘Nature is a library from which industry can learn’. A World of Science 8 (2): 15-16.