sunnuntai 5. joulukuuta 2010

Tiedetoimittaja: ”Luonto on keksinyt nerokkaan keinon”Atsteekkien auringonjumala Tonatiuh. Kuva Wikipediasta.
Joel Kontinen

Luin Tieteen Kuvalehteä usean vuoden ajan, kunnes kyllästyin sen alati nousevaan hintaan ja laskevaan laatuun. Monesti lehdessä luonto sai ominaisuuksia, joita oikeassa elämässä on vain tahtovalla ja suunnittelevalla subjektilla, esimerkiksi Jumalalla tai ihmisellä.

Hiljattain Aamulehdessä oli tuulahdus vanhan ajan Tieteen Kuvalehdestä. Toimittaja Vesa Vanhalakka kirjoitti: ”Luonto on keksinyt nerokkaan keinon muuttaa auringon säteily energiaksi: fotosynteesi.” Vanhalakka käsitteli jutussaan aurinkoenergiaa, mutta ei siitä sen enempää.

Darvinistit käyttävät usein antropomorfismeja, eli he siirtävät inhimillisiä ominaisuuksia (monesti suunnittelua) luontoon - ikään kuin luonto olisi tahtova ja suunnitteleva subjekti.

Evoluution pitäisi kuitenkin olla suunnittelematon prosessi, mutta monesti tuntuu siltä, että sen kannattajatkaan eivät usko sen umpimähkäisyyteen vaan antavat esimerkiksi luonnonvalinnalle kykyjä, joita sillä ei voi olla. Oikeastihan se vain valitsee jo olemassa olevista aineksista eikä keksi lisää.

Luonnonvalinta ei pysty siihen.

Lähde:

Vanhalakka, Vesa. 2010. Aika kääntää katse kohti Aurinkoa. Aamulehti 3.12., A22.