tiistai 3. marraskuuta 2009

Kun neandertalinihmisistä tehtiin apinaihmisiä
Viime vuosien löydöt ovat osoittaneet, että neandertalinihmiset eivät olleet apinamaisia. Neandertalintytön rekonstruktio. Christopher P.E. Zollikofer, Anthropological Instutute, University of Zurich. Kuva Wikipediasta.
Joel Kontinen

1800-luvulla antropologit eivät vielä olleet löytäneet Afrikasta ihmisten oletettujen esi-isien fossiileja, joten neandertalinihmisistä tehtiin murahtelevia, kumarassa käveleviä luolaihmisiä. Evoluutio tarvitsi näyttäviä todisteita ja apinaihminen kelpasi siihen tarkoitukseen mainiosti.

Lontoon Natural History Museumin antropologi Chris Stringer myöntää, että neandertalinihmiset eivät olleet mitään apinaihmisiä, vaikka he saattoivatkin erota ruumiinrakenteeltaan jonkin verran meistä. Heillä oli jopa suuremmat aivot kuin H. sapiensilla.

Stringeristä ei suinkaan ole tullut kreationistia, mutta hän oikaisee virheellisiä käsityksiä tuoreessa Scientific American –lehden haastattelussa.

Neandertalinihmiset olivat huomattavasti etevämpiä kuin ennen kuviteltiin. (Lue lisää esimerkiksi tästä , tästä ja tästä .)

Neandertalinihmiset ovat muutenkin olleet uutisissa viime päivinä. Max Planck Instituten geneetikko Svante Pääbo ryhmineen sekvenssoi parhaillaan neandertalinihmisen genomia.

Pääbo uskoo, että H. sapiens ja H. neanderthalis asuivat pitkään lähellä toisiaaan Euroopassa ja Lähi-idässä ja olivat ilmeisesti tekemisessä keskenään, mutta hänen mukaansa nykyihmisten perimässä ei ehkä kuitenkaan ole neandertalinihmisiltä perittyä geneettistä ainesta.

Luomiseen perustuvan tulkinnan mukaan neandertalinihmiset olivat vedenpaisumuksen jälkeen eläneitä Aadamin jälkeläisiä, joten ei ole ihme, jos vaikka sattuisimme näkemään H. neanderthalisin piirteitä muutamilla lähimmäisillämme.


Lähteet:

Callaway, Ewen. 2009. Genetic evidence for human-Neanderthal hanky panky? New Scientist blog (27.10.)http://www.newscientist.com/blogs/shortsharpscience/2009/10/genetic-evidence-for-human-nea.html

Scientific American podcast 23.10. 2009http://www.scientificamerican.com/podcast/episode.cfm?id=human-evolution-lucy-and-neandertha-09-10-23&sc=WR_20091027