perjantai 13. marraskuuta 2009

Tuleeko maailmanloppu vuonna 2012?Muinaisten mayojen kalenterin sanotaan ennustavan maailmanlopun talvipäivänseisaukseksi v. 2012. Kuva Wikipediasta.
Joel Kontinen

"Maailmanloppu on tulossa. Muinaisten sumerilaisten löytämä planeetta Nibiru törmää Maahan 21.12. 2012 ja tekee lopun sivilisaatiostamme." Näin meille kerrotaan monessa blogissa. Mutta kuinka uskottava tällainen ennustus on?

Hollywood on ainakin osannut muuttaa ennustuksen rahoiksi. Tänään ensi-iltansa saava Roland Emmerichin ohjaama filmi 2012 perustuu mayojen muinaisen kalenterin otaksuttuun päättymiseen.

Kalenterin sanotaan päättyvän 21.12. 2012.

Hetkinen. Meidän kalenterimme päättyy 31.12., mutta se ei välttämättä merkitse maailmanloppua.

Maailmanloppuskenaarioon liittyy toinenkin ongelma: Toisin kuin salaliittoteorioissa kerrotaan, Niburu-nimistä planeettaa ei ole olemassa.

Zecharia Sitchin –niminen tieteiskirjailija väitti löytäneensä muinaisia sumerilaisia käsikirjoituksia, joissa kerrotaan tällaisen planeetan löytämisestä, mutta yksikään arkeologi ei ole vahvistanut löytöä.

Niburu voitaneen yhdistää babylonialaisten jumalaan Mardukiin, mutta taivaankappale se ei ole.

2012 kohu on saanut vaikutteita sekä new age –ideologiasta että evoluution innoittamasta uskosta siihen, että ulkoavaruudessa on älykästä elämää. Nancy Lieder –niminen meedio väitti olleensa yhteydessä Zeta Reticulia kiertävän planeetan asukkaisiin, jotka varoittivat häntä toukokuussa 2003 Maahan törmäävästä planeetasta.

Kun toukokuu 2003 tuli ja meni ilman luvattua törmäystä, katastrofi siirrettiin vuoteen 2012 ja yhdistettiin mayojen kalenterin ja maapallon magneettisten napojen kuvitteelliseen kääntymiseen.

Katastrofit ja maailmanloppu ovat ennenkin osoittautuneet tehokkaiksi keinoiksi tehdä rahaa.

G.K. Chesterton kirjoitti aikoinaan, että materialismin omaksuneet ihmiset uskovat herkästi kaiken. Jos ihminen hylkää Raamatun ilmoituksen, hän saattaa pian alkaa uskoa ufoihin, parapsykologiaan, horoskooppeihin ja esimerkiksi mayojen kalenteriin.

Lähteet:

Neuhaus, Richard John. 2005. RJN 12.31.05 One more word... First Things (31. 12.). http://www.firstthings.com/onthesquare/2005/12/rjn-123005-one-more-word.


Nibiru and Doomsday 2012: Questions and Answers. http://astrobiology.nasa.gov/ask-an-astrobiologist/intro/nibiru-and-doomsday-2012-questions-and-answers

2012: Beginning of the End or Why the World Won't End? NASA. http://www.nasa.gov/topics/earth/features/2012.html