lauantai 21. marraskuuta 2009

Charles Darwin innoitti Kiinan vallankumouksellisiaCharles Darwinin ajatukset innoittivat puhemies Maoa. Kuva Wikipediasta.
Joel Kontinen

Nature jatkaa Darwinin juhlavuotta kertomalla, miten tämän ajatukset juurtuivat Kiinaan 1800-luvun lopussa. Yan Fu-niminen laivastoinsinööri opiskeli Englannissa 1877-79 ja toi kotimaahansa Charles Darwinin ja Thomas Huxleyn ajatuksia.

Bucknellin yliopiston Kiinan tutkimuksen professori James Pusey kartoittaa darvinismin rantautumista Kiinaan. Hän painottaa, että Yan Fu ymmärsi Darwinin keskeiset ajatukset jokseenkin väärin. Niinpä luonnonvalinnasta (natural selection) tuli luonnollinen eliminointi (natural elimination) ja evoluutiosta tuli jinhua lun eli progressiivisen muutoksen teoria.

Länsivallat käyttivät tuolloin Darwinin ajatuksia oikeuttaakseen imperialismin. Viktoriaanisen herrasmiehen kirjoitukset innoittivat heitä sortamaan heikompia.

Japania ja Euroopan suurvaltoja vastaan kamppailevassa Kiinassa evoluutio ymmärrettiin muutoksena.

Darwinin, Leninin ja Marxin innoittamat vallankumoukselliset kävivät sotien ja levottomuuksien heikentämän keisarikunnan kimppuun uskoessaan, että vahvemmat kukistaisivat lopulta heikommat.

Professori Pusey valittelee, että kiinalaiset omaksuivat eurooppalaisilta sen käsityksen, että toiset rodut olivat parempia kuin toiset.

Rasistinen näkemys juontaa suoraan Darwinin teoksesta Descent of Man and Selection in Relation to Sex (1871), jossa hän ennusti, että tulevaisuudessa ”ihmiskunnan sivistyneet rodut aivan varmasti hävittävät ja syrjäyttävät villit rodut kaikkialta maailmasta.”

Rasismi kuuluu toisin sanoen oleellisesti darvinismin pakettiin.

Kiinalaisten mukaan länsivallat pettivät heidät Versailles'n rauhassa (1919) antamalla Saksan hallitsemat alueet Japanille. Marxismilla maustetut Darwinin ajatukset tulivat heidän avukseen. He saattoivat nyt luottaa ainoastaan voimaan.

”Hedelmistään puu tunnetaan”, sanoi Jeesus (Matt. 12:33). Kulttuurivallankumous ja muut kokeilut muistuttavat meitä siitä, että myös Kiinassa darvinismin hedelmät olivat kelvottomia.


Lähde:

Pusey, James. 2009. Global Darwin: Revolutionary road. Nature 462:7270, 162-163.