torstai 5. marraskuuta 2009

Luonnon loputon luovuus?Naturalismi ei tunnusta yliluonnollista, esimerkiksi tällaista. Michelangelo: Aatamin luominen. Kuva Wikipediasta.
Joel Kontinen

Vesa Vanhalakka selosti amerikkalaisen biologin Stuart Kauffmanin ajatuksia Aamulehdessä (3.11.). Kauffman tunnetaan itseorganisaation puolestapuhujana. Vanhalakan sanoin:

Autokatalyysi. Loi elämän. Luojaa tai suunnittelijaa ei tarvita. Molekyylit hakeutuivat toistensa seuraan ja mutkistuivat. Eräänlainen itsesyntyminen. Kauffman puhuu luonnon loputtomasta luovuudesta.”

Tällainen näkemys ei kuitenkaan perustu tutkittuun tietoon. Fyysikko Paul Davies, joka ei tunnetusti ole kreationisti, kysyi National Geographic -lehdessä:

Miten kemikaalijoukko voi muuttaa itsensä eläväksi olennoksi ilman ulkopuolista apua? - - Elämä on äärimmäisen epätodennäköinen tapahtuma. Ei ole mitään tunnettua aineen lakia, joka sanoo, että sen pitää organisoida itsensä elämäksi.”

Professori Davies sanoo tyytyvänsä siihen, että elämme universumissa, joka sattuu suosimaan elämää, mutta toteaa, että emme ole vielä löytäneet elämän periaatetta.

Kauffmanin teesit ovat yritys selittää, miten alun kaaoksesta syntyi maailmaa, joka näyttää hyvin organisoidulta. Järjestäytyneisyys ilmenee fysiikassa, biologiassa ja kemiassa.

Jotkut ateisteiksi tunnustautuvat tiedemiehet selittävät kaiken vain näyttävän suunnitellulta. Richard Dawkinsin määritelmä biologiasta kuvannee heidän näkemystään. Hän kirjoitti Blind Watchmaker –kirjassaan (suom. Sokea kelloseppä, 1989), että biologia on ”sellaisten mutkikkaiden asioiden tutkimista jotka näyttävät suunnitelluilta jotain tarkoitusta varten.”

Biologi Richard Lewontinin mukaan tiedemiehet sepittelevät ehdoin tahdoin perustelemattomia juttuja siitä, miten lajit kehittyivät, koska he ovat sitoutuneet materialismiin. He pitävät kannastaan kiinni, koska he ”eivät voi päästää Jumalan jalkaa ovenväliin.”

Heidän pitää siis ehdottomasti jättää kaikki viittaukset suunnitteluun ulkopuolelle, koska muuten tieteen naturalistiselle monopolille voi käydä huonosti. Meidän ei kannata ihmetellä, miksi vain materiaan uskovat tiedemiehet vastustavat esimerkiksi älykästä suunnittelua (ID) niin kiihkeästi.


Lähteet:

Achenbach, Joel. 2000. Life Beyond Earth. National Geographic tammikuu 2000, 24-51.
http://science.nationalgeographic.com/science/space/solar-system/life-beyond-earth.html

Catchpoole, David. 2009. Dawkins and Design. Creation 31:3, 6. http://creation.com/dawkins-and-design

Lewinton, Richard. 1997. Billions and billions of demons. The New York Review of Books, s. 31, (9.1.1997).

Vanhalakka, Vesa. 2009. Hirvittävän suuria ajatuksia. Aamulehti 3.11., B19.