perjantai 27. elokuuta 2010

Lucyn käyttämän teräaseen jäljet löydetty? Antropologit kiistelevät vanhoista luistaNature mainosti Australopithecuksen oletetun teräaseen jälkiä hiljattain etukannessaan.
Joel Kontinen

Käyttikö Lucy työkaluja? Nature julkaisi hiljattain kirjeen, jossa kerrottiin Etiopiasta löydetyistä arviolta 3, 4 miljoonaa vuotta vanhoista luista. Antropologit arvelevat nähneensä niissä merkkejä teräaseen käytöstä. He päättelivät luiden iän alueen vulkaanisesta tuhkasta.

Shannon McPherron, Zeresenay Alemseged ja kollegat olettavat, että luut kertovat kaikkien aikojen varhaisimmasta kiviaseen käytöstä. He arvelevat, että Australopithecus afarensis käytti teräaseita 800 000 vuotta ennen kuin H. habilis oppi valmistamaan niitä.

Kaikki tutkijat eivät ole vakuuttuneita McPherronin ja Alemsegedin tulkinnasta. Kalifornian yliopiston (Berkeley) paleoantropologi Tim D. White sanoo, että löytö ei tue tällaista tulkintaa. Indianan yliopiston paleoantropologi Sileshi Semaw puolestaan arvelee, että jokin muu eläin tai luonnollinen syy aiheutti luissa näkyvät viillot.

Tutkijat eivät ole löytäneet alueelta itse teräaseita, joten he kiistelevät viiltojen aiheuttajasta. Kukaan evolutionisti ei kuitenkaan tohdi julkisesti tunnustaa, että H. sapiens on muinoin voinut käyttää aseita vuollakseen Australopithecusta. He eivät usko, että nykyihmisiä oli tuolloin edes olemassa.

Samasta syystä he edelleenkin uskovat, että Lucy jätti Laetolin jalanjäljet.

Loogisin ratkaisu olisi tunnustaa, että Lucy ei yksinkertaisesti olisi pystynyt valmistamaan teräasetta ja että iänmääritys on jälleen kerran hakoteillä.


Lähteet:

McPherron, Shannon P. & al. 2010. Evidence for stone-tool-assisted consumption of animal tissues before 3.39 million years ago at Dikika, Ethiopia. Nature 466:7308, 857-860.

Wilford, John Noble. 2010. Lucy’s Kin Carved Up a Meaty Meal, Scientists Say. The New York Times (11.8.).