sunnuntai 8. elokuuta 2010

The Jerusalem Post: todisteita Vanhan testamentin ajan maanjäristyksestä löydettyProfeetta Aamos venäläisessä ikonissa. Kuva Wikipediasta. Aamos mainitsi suuren maanjäristyksen, josta hiljattain löydettiin todisteita.Joel Kontinen

Vanhan testamentin Aamoksen kirjassa mainitaan maanjäristys, joka oli niin massiivinen, että profeetta laski siitä kuluneita vuosia sen sijaan, että olisi ilmoittanut ne kuninkaan hallitusvuosina niin kuin tuolloin oli tapana.

Israelilaiset arkeologit löysivät hiljattain Kiryat Gatin lähistöltä filistealaisen temppelin jäännökset ja merkkejä Vanhan testamentin aikana sattuneesta arviolta kahdeksan richterin maanjäristyksestä.

Tämä on sikäli kiinnostavaa, koska Aamoksen kirjassa (1:1) todetaan:

Aamoksen sanat. Aamos oli Tekoan seudun karjankasvattajia. Tämän sanoman Israelista hän sai kaksi vuotta ennen maanjäristystä. Silloin oli Juudan kuninkaana Ussia ja Israelin kuninkaana Jerobeam, Joasin poika.”

Sama järistys mainitaan myös Sakarjan kirjassa (14:5):

Te pakenette, niin kuin paettiin maanjäristystä Juudan kuninkaan Ussian aikana.”

Kommentoidessaan löytöä professori Aren Maeir toteaa, että temppeli täsmää yhteen sen kanssa, mitä Tuomarien kirja kertoo Simsonista ja Dagonin temppelistä sekä vahvistaa sen, mitä Vanha testamentti puhuu suuresta maanjäristyksestä.

Jälleen kerran kivet puhuvat siitä, että voimme luottaa Raamatun tekstiin. Se kertoo todellisesta historiasta.

Lähde:

Hartman, Ben. 2010. Temple found in Philistine home of Goliath. The Jerusalem Post. (29. 7.)