sunnuntai 1. elokuuta 2010

Elämää ulkoavaruudessa: ”Jos olemme ainoat täällä, niin kyllä se on aikamoista tuhlausta”Joel Kontinen

Jopa omasta aurinkokunnastamme mahdollisesti Marsista tai joltakin Jupiterin kuulta voisi löytyä elämää. Vaikeampi kysymys on, miten älylliseksi tuo elämä olisi kehittynyt. Erään tieteiskirjailija [sic] sanoin: jos olemme ainoat täällä, niin kyllä se on aikamoista tilan tuhlausta.” Näin Tampereen Ursan puheenjohtaja Pekka Rautajoki vastasi Aamulehden kysymykseen maapallon ulkopuolisesta elämästä.

Rautajoki kertoo, että hänen mielikirjansa on Carl Saganin Pale Blue Dot. Sagan oli ateisti, jonka toi monesti julki näkemyksensä, ettei kosmoksen lisäksi mitään muuta ole edes olemassa.

Saganin ideologisesti värittynyt näkemys on synnyttänyt paljon kritiikkiä.

Rautajoen teesi näyttää kaikesta päätellen myös nojaavan vahvasti evoluutiouskoon eli siihen toiveeseen, että jos evoluutio kykeni synnyttämään ja kehittämään elämän Maa-planeetalla, se kykenee samaan myös muualla.

Näkemys sivuuttaa tyystin ne monet ongelmat, jotka käytännössä tekevät elämän spontaanin synnyn mahdottomaksi. Suunnittelu edellyttää aina suunnittelijaa ja informaatio lähettäjää.

Suunnittelu on sitä paitsi niin ilmeistä, että skeptikotkin myöntävät sen mutta yrittävät selittää sen naturalistisesti.

Apostoli Paavali kirjoitti Roomalaiskirjeessä Jumalasta: ”Hänen näkymättömät ominaisuutensa, hänen ikuinen voimansa ja jumaluutensa, ovat maailman luomisesta asti olleet nähtävissä ja havaittavissa hänen teoissaan.”
Lähde:


Mayow, Liisa. 2010. Uskotko ufoihin, Pekka Rautajoki? Aamulehti. Ihmiset-liite 1.8., 5.