tiistai 17. elokuuta 2010

Taiwanilainen yllätys: Leijona + tiikeri = liikeri
Taiwanilaisista liikereistä voi kasvaa varsin isoja kissoja, niin kuin tästä saksalaisessa eläintarhassa elävästä leijonan ja tiikerin jälkeläisestä.

Joel Kontinen

Kun pentujen isä on leijona ja emä tiikeri, tuloksena on liikereitä. Näin kävi taiwanilaisessa pieneläintarhassa viime viikonloppuna.

Yksi pennuista kuoli, mutta kaksi pientä pörröistä kissaeläintä jäi muistuttamaan meitä siitä, että biologian käsite laji on varsin häilyvä. Liikereillä ei ole mitään tekemistä darvinistisen evoluution kanssa.

Genesis, Raamatun ensimmäinen kirja, kertoo, että eläimet lisääntyvät lajiensa mukaan. Toisin kuin esimerkiksi englannissa, jossa Genesiksen laji on kind ja biologian käsite laji on species, suomen kieli käyttää molemmista sanaa laji, mikä voi aiheuttaa väärinkäsityksiä.

Niiden välttämiseksi voitaisiin käyttää käsitettä baramin.

Genesiksestä johdettu termi baramin tulee heprean kielen sanoista bara (luotu) ja min (laji). Koiraeläimet (esimerkiksi susi, kojootti, dingo, koira) muodostavat oman lajinsa. Kissaeläimet ovat niin ikään yksi Genesiksen laji.

Liikerit siis osoittavat, että Mooses tiesi, mitä hän kirjoitti, kun hän sanoi, että eläimet lisääntyvät lajiensa mukaan.


Lähde:

Leijona ja tiikeri saivat kolme liikeriä Taiwanissa. Aamulehti 17.8. 2010, A12.