keskiviikko 5. tammikuuta 2011

Koivumittari – evoluution ikoni, joka ei todista evoluutiostaKoivumittari (Biston betularia). Kuva: Vitali Gumenyuk, Wikipedia.


Joel Kontinen

Kymmenisen vuotta sitten molekyyli- ja solubiologian tohtori Jonathan Wells osoitti kirjassaan Icons of Evolution, että monet darvinistisen evoluution tunnetuimmista todisteista ovat harhaanjohtavia, osin jopa väärennyksiä.

Koivumittari (Biston betularia) on oppikirjojen yleisimpiä evoluution ikoneja.

Ennen teollista vallankumousta suurin osa englannin koivumittareista oli vaaleita. Mutta kun tehtaiden savupiiput alkoivat tupruttaa kaasujaan ilmaan, puiden jäkälä kuoli. Vaaleat koivumittarit eivät enää olleet suojassa linnuilta. Ne miltei hävisivät, ja tummat tulivat niiden tilalle.

Koivumittareita Englannissa tutkinut Bernard Kettlewell sanoi niiden olevan ilmeisin todiste evoluutiosta, mitä missään organismissa on koskaan nähty. Teollisuusmelanismina tunnetun ilmiön uskottiin voivan muuttaa koivumittareita.

Ongelma oli siinä, että koivumittareita oli alusta alkaen ollut sekä tummia että vaaleita, joten ne eivät kehittyneet miksikään eivätkä edes muuttaneet väriään.

Kettlewellin kokeisiinkin liittyy ongelmia. Hän houkutteli laboratoriossa kasvaneita koivumittareita hakeutumaan puiden rungolle suojaan, vaikka niiden ei juurikaan tiedetä lepäävän päivällä puiden rungolla.

Samat oppikirjat, jotka mainostavat koivumittaria evoluution ikonina, monesti myös käyttävät kirahvin kaulaa todisteena darvinismista. Tämäkin valinta ontuu pahasti.

Lähteet:

Wells, Jonathan. 1999. Second Thoughts about Peppered Moths. This classical story of evolution by natural selection needs revising. Access Research Network.

Wieland, Carl. 1999. Goodbye, peppered moths. A classic evolutionary story comes unstuck. Creation 21(3):56.